5 pași simpli pentru a te menține activă și conectată după naștere

Nașterea unui copil este un lucru special, mai ales dacă te gândești că petreci nouă luni pentru a „crește” o nouă persoană. Dar partea cu adevărat complicată începe abia după ce ajungi acasă de la spital și îți dai seama că totul s-a schimbat, iar cel mic a devenit acum centrul universului tău.

Programul tău nu mai este același, pentru că este acolo o persoană care depinde aproape tot timpul de tine. Însă această experiență nu trebuie să se transforme într-un lung șir de compromisuri, temeri și frustrări. Ești mamă, dar ești și femeie. Și trebuie să ai grijă de tine înainte de orice altceva, pentru că… happy mom, happy baby!

  • Lasă-ți corpul să se refacă.

Știm că printre primele gânduri ale unei proaspete mămici se numără și eliminarea (cât mai) rapidă a kilogramelor acumulate în sarcină. Și da, sportul este important mai ales în această perioadă, însă acordă-ți fără să te simți vinovată măcar zece zile. Zece zile în care pur și simplu să stai în pat cu bebelușul, să stabilești o conexiune cu el, să nu depui eforturi inutile, să te hrănești, să te odihnești.

Corpul tău tocmai a trecut printr-o experiență solicitantă, lasă-i timp să își revină, iar apoi este în regulă să crești gradual ritmul.

  • Citește, discută, ieși în oraș!

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face o mamă în primul an de viață al bebelușui, când totul pare să fie un haos, este să rămână conectată. Ai devenit mămică, dar nu îți imagina că trebuie să te izolezi de tot și să stai doar în casă.

Citește cât mai mult, ia la rând toate acele romane pe care ai vrut mereu să le citești, dar nu ai avut timp de ele. Când doarme bebelușul, bucură-te de câteva pagini – lectura îți menține creierul activ și te relaxează.

Ține pasul cu știrile (folosește Get Pocket pentru a-ți salva articole interesante și pentru a vedea ce e trending în lume), ascultă podcasturi, sunt o mulțime de variante pentru a-ți extinde orizontul.

Și da, interacțiunea socială e foarte importantă în această perioadă. Când ieși cu bebelușul la plimbare, cheamă-ți și o prietenă să vă însoțească sau oprește-te cu ea la un suc. Dacă ai cu cine să-l lași pe cel mic măcar două ore, scoate-ți soțul sau iubitul în oraș, ca să petreceți timp împreună în afara casei. Da, schimbările sunt inevitabile după naștere, dar oricând poți găsi portițe sau soluții pentru a te bucura și de timp cu tine și cu cei dragi, făcând activitățile care îți fac plăcere.

  • Hidratează-te corespunzător.

Este foarte ușor să uiți de acest mic detaliu esențial atunci când ai grijă de un nou-născut, dar corpul tău chiar are nevoie de multă apă pentru a se vindeca după naștere.

Dacă alăptezi, corpul tău va avea un și mai mare deficit de lichide, așa că asigură-te că bei o cantitate suficientă de apă imediat după ce îți hrănești bebelușul.

  • Învață ceva nou.

Dacă lucrezi de-acasă și proiectele te așteaptă, nu trebuie decât să îți stabilești o rutină de lucru echilibrată – pentru că scopul nu este să te epuizezi de tot lucrând și având grijă de bebe în același timp. Însă dacă îți dorești să îți folosești timpul liber din concediul maternal făcând și ceva productiv, îți poți căuta un hobby care să te mențină activă și concentrată.

Sunt foarte multe mame care simt că se plafonează în această etapă și își fac tot felul de probleme privind reîntoarcerea la job.

Încearcă să privești partea plină a paharului. Folosește timpul pe care îl ai acum pentru a învăța ceva util pentru tine și cariera ta sau pentru a-ți perfecționa niște skill-uri.

Găsești cursuri online gratuite sau la prețuri foarte bune pe Udemy și Skillshare. Paleta este una variată: de la marketing la fotografie. Sau te poți amuza cu niște lecții de chineză sau italiană pe Duolingo.

Te pasionează caligrafia? Poți dezvolta o linie întreagă de produse pornind de la scrisul de mână, mai ales că toți oamenii caută acum să se întoarcă la origini, la identitatea lor din trecut. Îți place să desenezi sau să pictezi? Poate ți-ar plăcea un curs de grafică. Te pricepi la cusut și te descurci cu materialele și texturile? Cum ar fi să începi să creezi câteva lucrușoare?

  • Lucrează pas cu pas la silueta pe care ți-o dorești.

După cum spuneam și mai sus, nu este cazul să te epuizezi și să te apuci să ridici greutăți sau să dai ture de stadion din prima lună. În plus, ține cont și de faptul că un copil e foarte solicitant din punct de vedere fizic: când e bebeluș, trebuie să-l ridici și să-l plimbi peste tot, după ce începe să meargă, începi să alergi întruna după el.

Altfel spus, primul antrenament începe chiar cu bebelușul tău. În primele săptămâni de la naștere, ajută plimbările, stretching-ul și exercițiile ușoare la saltea, făcute în fața televizorului (cât timp urmărești un serial pe Netflix). După două luni și după o examinare atentă la medic, poți trece la alergare ușoară sau poți relua clasele de aerobic, asta, desigur, dacă nu există contraindicații.

 

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.