Activități de învățare: cele mai simple lucruri pe care le poate învăța bebelușul tău

activitati de invatare

Da, știm: toți părinții își doresc ca bebelușul lor să fie următorul Einstein. Și uneori se concentrează atât de mult pe treaba asta, încât îi impun copilului un program riguros încă din primii ani de viață.

Sigur că este important ca cel mic să învețe lucruri noi, mai ales că apare și curiozitatea specific vârstei, însă nu trebuie să uiți că este încă un copil care trebuie să se joace, să se distreze, să descopere lumea treptat, în propriul său ritm. Nu toți copiii încep să vorbească în același timp și este în regulă. Nu toți fac primii pași la o anumită vârstă. Până la urmă, nici noi, adulții, nu suntem perfect sincronizați de fiecare dată.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru cel mic este să îl ajuți să exploreze tot ce există în jurul lui și să îi susții pasiunile, fie că este vorba despre dans, pictură sau… fizică cuantică.

În rândurile ce urmează, facem o trecere în revistă a celor mai simple lucruri pe care le poate învăța copilul tău în funcție de vârstă. Asta ca să ai de la bun început câteva puncte de reper.

În primele șase luni

Primele luni vor fi concentrate asupra dezvoltării funcțiilor motorii și asupra stabilirii unor conexiuni emoționale. Primele mișcări vor fi, evident, cele din pătuț: îl poți stimula să se deplaseze arătându-i o jucărie colorată sau o zornăitoare pe care el va încerca să o atingă. Rostogolirile, statul pe burtică, ridicarea capului sunt primii pași. Pași mici, e drept, dar așa își dezvoltă mobilitatea.

În scurt timp, acesta va prinde curaj, va sta în șezut singur și chiar va începe să meargă de-a bușilea.

Ascunderea lucrurilor funcționează foarte bine, pentru că cei mici adoră să descopere noutăți. Strecoară-i o jucărie sub o pătură și lasă-l pe el să o scoată – de ajutor este să și numești jucăria sau obiectul ascuns, ca el să îl recunoască apoi într-un alt context.

La fel de bine funcționează și explicarea unor lucruri sau acțiuni, urmată de o demonstrație. Cum ar fi că dacă apeși un buton o jucărie începe să cânte. Este o perioadă în care sunt foarte atenți, așa că vor începe să facă rapid asocieri de sunete, culori, texturi.

Ajută foarte mult să îi spui povești și să îi cânți, pentru că, deși nu poate vorbi, se poate obișnui cu vocile, cu niște cuvinte și îi este stimulată capacitatea de ascultare. De asemenea, util ar fi să mergi cu el în oglindă și să îi spui numele lui, ca să înceapă să devină conștient de propria persoană.

După șase luni

Capacitățile motrice sunt tot mai dezvoltate, așa că nu poți face altceva decât să-i încurajezi progresul. Așază-te la o mică distanță de el și încurajează-l să vină spre tine, târându-se sau de-a bușilea, ca să înțeleagă mai bine importanța deplasării din punctul A în punctul B.

Explică-i părțile corpului, ca să îți poată indica în cazul în care îl doare ceva sau s-a lovit undeva. Întreabă-l apoi unde este nasul, unde sunt mânuțele, unde sunt piciorușele și tot așa, ca el să ți le poată arăta. Fă același lucru și cu obiectele din casă.

Oferă-i experiențe senzoriale. Pune-i într-o tăviță câteva cuburi de gheață ca să perceapă ideea de rece și apoi lasă-l să atingă biberonul cu lapte cald, de exemplu.

Foarte utile sunt și cărțile 3D sau cărțile cu imagini colorate, pentru că-l ajută să descopere noutăți (animale, de exemplu), culori, forme geometrice. Apoi, poate face conexiuni de bază. Roagă-l să-ți arate un obiect cu formă de cerc sau ceva albastru.

Arată-i cum să construiască. Folosește cuburi din material textile sau pur și simplu niște pernuțe și fă-i o demonstrație, punându-le unele peste altele. În scurt timp se va pune și el pe treabă.

Nu în ultimul rând, ajută-l să facă primii pași. În cele mai multe cazuri, pe la 10-12 luni începe această aventură, dar nu este o regulă general valabilă. La început, o să aibă nevoie de susținerea ta totală, însă, în timp, va merge ținându-te de o mână sau chiar singur. Iar atunci, problema va fi… să poți să-l mai oprești.

Foto: pixabay.com

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.