Bullying-ul la scoala: cum îti ajuti copilul într-o astfel de situatie?

Scoala a inceput de cateva zile si, chiar daca pana acum a fost cu festivitati, socializare si momente simpatice, stim cu totii ca realitatea poate deveni mult mai complicata.
 
Pentru foarte multi copii, scoala nu inseamna doar ore, pauze, teme, lectii, serbari, ci si locul unde, din pacate, au de suferit aproape zi de zi din cauza bullying-ului, un fenomen tot mai raspandit.
 
Hartuirea sau bullying-ul, cum i se spune acum, reprezinta un comportament de intimidare indreptat impotriva copiilor (si nu numai), un comportament ce poate lua mai multe forme: jigniri, amenintari, batjocura, raspandirea unor idei false despre victima, agresiuni fizice.
 
De regula, agresorii isi aleg victimele din randul persoanelor lipsite de aparare si le exploateaza slabiciunile: timiditatea, aspectul fizic, nivelul social, religia, etnia, familia, mediul de provenienta etc.
 
Bullying-ul nu se manifesta doar la scoala, ci si in parc, la locul de joaca, pe Internet (cyberbullying), in toate mediile in care sunt prezenti copiii.
 
De asemenea, intimidarile pot incepe inca de la varste fragede, cand fenomenul poate ca nici nu este constientizat, asa ca parintii trebuie sa fie foarte atenti la semnalele transmise de copil, la interactiunile sale cu ceilalti copii, la reactiile pe care le are cand aude un anumit nume.
 
Consecintele bullying-ului pot fi unele extrem de grave (pierderea increderii in sine, o stare permanenta de frica, anxietate, depresie), mai ales atunci cand actiunea este repetitiva, asa ca in randurile ce urmeaza analizam ce putem face noi, parintii, pentru a ne ajuta copiii in astfel de situatii.
 
Cum procedezi in cazul in care esti parintele unui copil agresat?
 
Cu siguranta ca nu este usor sa iti vezi copilul suferind (mai ales atunci cand el nu vrea sa vorbeasca despre asta si nu ai toate datele problemei), dar exista solutii pentru a-l ajuta sa treaca peste momentele dificile.
 
In primul rand, explica-i, cu multa rabdare si calm, ca ai incredere in el si ca ii vei fi alaturi intotdeauna.
Copiii hartuiti si intimidati ajung sa aiba mari probleme cu increderea in ei si in cei din jur, asa ca acasa, langa tine, trebuie sa simta ca este un loc sigur, unde nu i se poate intampla nimic si unde poate vorbi deschis despre orice.
Cu cat stabilesti o conexiune mai buna cu el, cu atat va putea vorbi mai usor despre ceea ce i se intampla si, astfel, il vei putea ajuta.
Contracareaza efectele bullying-ului.
Hartuirile la care sunt supusi cei mici ii fac pe acestia sa se desconsidere si sa simta ca sunt mai prejos decat altii.
Cultiva-i increderea in el, arata-i ca este iubit, ca este frumos, ca poate, ca merita, ca nu trebuie sa fie descurajat din cauza unor copii care nu au inteles cat de importante sunt bunatatea, respectul, empatia.
Ia legatura cu profesorii scolii si cu parintii copilului agresor.
De cele mai multe ori, acestia nu stiu ce se intampla chiar sub nasul lor si nu pot lua masuri. Comunicarea este foarte importanta atat la scoala, cat si acasa.   
Copiii trebuie sa stie ca vor fi protejati in cazul in care trec printr-o situatie neplacuta, fara a exista riscul repercusiunilor din partea agresorilor in cazul in care acestia sunt expusi.
 
Bineinteles, cea mai buna cale este dialogul intre partile implicate, copiii care ii hartuiesc pe cei mai slabi trebuie ajutati sa inteleaga ca actiunile lor pot avea consecinte foarte grave si ca nici ei nu si-ar dori sa treaca prin ceea ce ii fac pe altii sa treaca.
 
In cazul in care hartuirile si intimidarile continua, un rol important il joaca si psihologul, care ii poate ajuta pe cei agresati sa gestioneze nedreptatile prin care trec, dar si pe agresori – care ar trebui sa isi domoleasca furia si comportamentul violent.
Terapia nu este ceva rusinos, ba chiar dimpotriva, este chiar recomandata pentru a preveni niste situatii mult mai grave.
 
Ajuta-ti copilul sa se protejeze singur de bullies.
 
Dupa cum spuneam si mai sus, bullying-ul poate imbraca mai multe forme (de la injurii la violenta fizica, forma extrema), asa ca nu ar strica deloc sa iti pregatesti copilul pentru mai multe situatii, ba chiar ar fi indicat sa exersezi cu el niste scenarii, pentru a nu se pierde cu firea in situatiile-cheie.
 
Cea mai buna solutie este, de cele mai multe ori, evitarea agresorului pe cat de mult posibil si ignorarea acestuia – provocarile reciproce nu isi au rostul intr-o astfel de situatie, pentru ca nu vor face altceva decat sa dezvolte conflictul.
 
Stapanirea de sine este, de asemenea, importanta, pentru ca agresorii asta isi doresc: sa obtina o reactie, sa ii faca pe ceilalti sa planga si sa sufere. Invata-l sa ignore comentariile rautacioase si sa treaca mai departe, fara sa arate ca ii pasa.
 
Cu putin noroc, agresorul se va plictisi in cateva zile si va renunta.
Incurajeaza-l sa stea mereu cu un grup de copii in care are incredere, pentru ca grupurile nu sunt atat de usor de intimidat. Iar  daca se ajunge la cazuri extreme, da, incurajeaza-l sa ia imediat legatura cu un profesor, sa te sune, sa apeleze la un adult care il poate ajuta.
 
Explica-i ca nu este o rusine sa ceara ajutor si ca nu, problema nu este la el, ci la agresori.
 
De regula, semnalele sunt ceva mai evidente in cazul unui copil agresor: se enerveaza foarte usor, isi varsa nervii lovind sau spargand lucruri prin casa, jigneste cu usurinta, are intotdeauna probleme la scoala.
 
Evident, primul pas este sa afli care este sursa acestui comportament, sa discuti cu el despre ceea ce simte in momentele in care face rau.
 
Este important sa pleci de la trigger, de la momentul care a declansat agresivitatea, pentru a putea sa o contracarezi. Apoi, apeleaza la empatie, explica-i cat de multa suferinta poate provoca si roaga-l sa se imagineze in rolul victimei.
 
Ajuta-te de exemple din carti, din filme, din animatii pentru a-i oferi modele demne de urmat, personaje care fac lucruri bune si frumoase si care au parte de lucruri bune si frumoase la randul lor.
Invata-l sa isi ceara scuze atunci cand procedeaza gresit, pentru ca a cere iertare este ceva ce pot face numai oamenii puternici si intelepti.
 
Nu in ultimul rand, ajuta-l sa-si canalizeze emotiile si energia negativa intr-o alta directie: du-l la un sport, la un curs nou, gaseste pentru el acele activitati care sa-l tina captivat.
 
Bineinteles, situatia ideala este una care se rezolva fara sanctiuni si fara prea multa drama.
Dar parintii nu au tot timpul acest noroc si trebuie sa recurga la o supraveghere mai atenta, la sprijinul profesorilor, care ar trebui sa monitorizeze actiunile copilului bully, si, de ce nu, la un specialist care il poate ajuta sa se exterioreze si sa isi rezolve conflictele interioare.