Bullying-ul la școală: cum îți ajuți copilul într-o astfel de situație?

bullying-ul

Sursa foto: pixabay.com

Școala a început de câteva zile și, chiar dacă până acum a fost cu festivități, socializare și momente simpatice, știm cu toții că realitatea poate deveni mult mai complicată.

Pentru foarte mulți copii, școala nu înseamnă doar ore, pauze, teme, lecții, serbări, ci și locul unde, din păcate, au de suferit aproape zi de zi din cauza bullying-ului, un fenomen tot mai răspândit.

Hărțuirea sau bullying-ul, cum i se spune acum, reprezintă un comportament de intimidare îndreptat împotriva copiilor (și nu numai), un comportament ce poate lua mai multe forme: jigniri, amenințări, batjocură, răspândirea unor idei false despre victimă, agresiuni fizice.

De regulă, agresorii își aleg victimele din rândul persoanelor lipsite de apărare și le exploatează slăbiciunile: timiditatea, aspectul fizic, nivelul social, religia, etnia, familia, mediul de proveniență etc.

Bullying-ul nu se manifestă doar la școală, ci și în parc, la locul de joacă, pe Internet (cyberbullying), în toate mediile în care sunt prezenți copiii.

De asemenea, intimidările pot începe încă de la vârste fragede, când fenomenul poate că nici nu este conștientizat, așa că părinții trebuie să fie foarte atenți la semnalele transmise de copil, la interacțiunile sale cu ceilalți copii, la reacțiile pe care le are când aude un anumit nume.

Consecințele bullying-ului pot fi unele extrem de grave (pierderea încrederii în sine, o stare permanentă de frică, anxietate, depresie), mai ales atunci când acțiunea este repetitivă, așa că în rândurile ce urmează analizăm ce putem face noi, părinții, pentru a ne ajuta copiii în astfel de situații.

Cum procedezi în cazul în care ești părintele unui copil agresat?

Cu siguranță că nu este ușor să îți vezi copilul suferind (mai ales atunci când el nu vrea să vorbească despre asta și nu ai toate datele problemei), dar există soluții pentru a-l ajuta să treacă peste momentele dificile.

  • În primul rând, explică-i, cu multă răbdare și calm, că ai încredere în el și că îi vei fi alături întotdeauna. Copiii hărțuiți și intimidați ajung să aibă mari probleme cu încrederea în ei și în cei din jur, așa că acasă, lângă tine, trebuie să simtă că este un loc sigur, unde nu i se poate întâmpla nimic și unde poate vorbi deschis despre orice. Cu cât stabilești o conexiune mai bună cu el, cu atât va putea vorbi mai ușor despre ceea ce i se întâmplă și, astfel, îl vei putea ajuta. 
  • Contracarează efectele bullying-ului. Hărțuirile la care sunt supuși cei mici îi fac pe aceștia să se desconsidere și să simtă că sunt mai prejos decât alții. Cultivă-i încrederea în el, arată-i că este iubit, că este frumos, că poate, că merită, că nu trebuie să fie descurajat din cauza unor copii care nu au înțeles cât de importante sunt bunătatea, respectul, empatia. 
  • Ia legătura cu profesorii școlii și cu părinții copilului agresor. De cele mai multe ori, aceștia nu știu ce se întâmplă chiar sub nasul lor și nu pot lua măsuri. Comunicarea este foarte importantă atât la școală, cât și acasă.   Copiii trebuie să știe că vor fi protejați în cazul în care trec printr-o situație neplăcută, fără a exista riscul repercusiunilor din partea agresorilor în cazul în care aceștia sunt expuși. Bineînțeles, cea mai bună cale este dialogul între părțile implicate, copiii care îi hărțuiesc pe cei mai slabi trebuie ajutați să înțeleagă că acțiunile lor pot avea consecințe foarte grave și că nici ei nu și-ar dori să treacă prin ceea ce îi fac pe alții să treacă. În cazul în care hărțuirile și intimidările continuă, un rol important îl joacă și psihologul, care îi poate ajuta pe cei agresați să gestioneze nedreptățile prin care trec, dar și pe agresori – care ar trebui să își domolească furia și comportamentul violent. Terapia nu este ceva rușinos, ba chiar dimpotrivă, este chiar recomandată pentru a preveni niște situații mult mai grave. 
  • Ajută-ți copilul să se protejeze singur de bullies. După cum spuneam și mai sus, bullying-ul poate îmbrăca mai multe forme (de la injurii la violență fizică, forma extremă), așa că nu ar strica deloc să îți pregătești copilul pentru mai multe situații, ba chiar ar fi indicat să exersezi cu el niște scenarii, pentru a nu se pierde cu firea în situațiile-cheie. 
  • Cea mai bună soluție este, de cele mai multe ori, evitarea agresorului pe cât de mult posibil și ignorarea acestuia – provocările reciproce nu își au rostul într-o astfel de situație, pentru că nu vor face altceva decât să dezvolte conflictul. Stăpânirea de sine este, de asemenea, importantă, pentru că agresorii asta își doresc: să obțină o reacție, să îi facă pe ceilalți să plângă și să sufere. Învață-l să ignore comentariile răutăcioase și să treacă mai departe, fără să arate că îi pasă.Cu puțin noroc, agresorul se va plictisi în câteva zile și va renunța. Încurajează-l să stea mereu cu  un grup de copii în care are încredere, pentru că grupurile nu sunt atât de ușor de intimidat. Iar  dacă se ajunge la cazuri extreme, da, încurajează-l să ia imediat legătura cu un profesor, să te sune, să apeleze la un adult care îl poate ajuta. Explică-i că nu este o rușine să ceară ajutor și că nu, problema nu este la el, ci la agresori.

Cum procedezi în cazul în care ești părintele unui copil agresat?

Evident, nu este ușor nici să afli că ai un copil agresor, mai ales că, de multe ori, comportamentul său este rezultatul unor frustrări acumulate în familie sau în cercul apropiat.

De regulă, semnalele sunt ceva mai evidente în cazul unui copil agresor: se enervează foarte ușor, își varsă nervii lovind sau spărgând lucruri prin casă, jignește cu ușurință, are întotdeauna probleme la școală.

Evident, primul pas este să afli care este sursa acestui comportament, să discuți cu el despre ceea ce simte în momentele în care face rău.

Este important să pleci de la trigger, de la momentul care a declanșat agresivitatea, pentru a putea să o contracarezi. Apoi, apelează la empatie, explică-i cât de multă suferință poate provoca și roagă-l să se imagineze în rolul victimei.

Ajută-te de exemple din cărți, din filme, din animații pentru a-i oferi modele demne de urmat, personaje care fac lucruri bune și frumoase și care au parte de lucruri bune și frumoase la rândul lor.

Învață-l să își ceară scuze atunci când procedează greșit, pentru că a cere iertare este ceva ce pot face numai oamenii puternici și înțelepți.

Nu în ultimul rând, ajută-l să-și canalizeze emoțiile și energia negativă într-o altă direcție: du-l la un sport, la un curs nou, găsește pentru el acele activități care să-l țină captivat.

Bineînțeles, situația ideală este una care se rezolvă fără sancțiuni și fără prea multă dramă.

Dar părinții nu au tot timpul acest noroc și trebuie să recurgă la o supraveghere mai atentă, la sprijinul profesorilor, care ar trebui să monitorizeze acțiunile copilului bully, și, de ce nu, la un specialist care îl poate ajuta să se exterioreze și să își rezolve conflictele interioare.

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.