Ce sport alegi pentru copilul tău în funcție de vârstă?

Sportul este și va fi întotdeauna o activitatea grozavă pentru minte și trup, așa că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru copilul tău este să îl înveți încă din primii ani de viață cât de importantă, dar și cât de distractivă este mișcarea.

Partea bună este că veți avea de ales dintr-o mulțime de variante. Dacă nu îi place un anumit sport, se poate orienta oricând către altceva.

Un sport mai accesibil sau, dimpotrivă, unul intens, care să îi ofere provocările pe care și le dorește.

La început însă, îi poți alege unul potrivit vârstei sale. În rândurile ce urmează discutăm despre sporturile pe care le poate face un copil și despre avantajele pe care le are fiecare.

Citește și Cum poți să-ți suni copilul fără telefon?

Înotul

Probabil ai văzut deja bebeluși care, la doar câteva luni, învață să înoate în bazin.

Lecțiile de înot începute devreme au nenumărate avantaje: dezvoltarea fizică și cognitivă a copilului, echilibrul și coordonarea în spațiu, creșterea încrederii forțele proprii și usurința relaționării cu persoanele necunoscute.

În plus, nu se va teme de apă mai târziu și se va distra pe cinste la piscină sau la mare. Iar dacă vei intra și tu în bazin cu cel mic, legătura dintre voi va deveni din ce în ce mai strânsă pe măsură ce vă veți testa limitele în alt mediu decât cel obișnuit.

Gimnastica

Nu sunt foarte multe sporturi pe care copilul le poate face până pe la cinci ani și asta pentru că, în această etapă, atenția lui e distrasă foarte ușor, mobilitatea și echilibrul sunt în curs de dezvoltare, așa că-i va fi destul de greu să se concentreze pe un singur sport.

În schimb, un program ușor de gimnastică poate fi început și pe la doi, trei ani. Este perioada în care copilul aleargă, sare, face tumbe  – iar gimnastica le integrează toate acestea și îl ajută să își dezvolte capacitățile fizice.

Nu trebuie să fie un antrenament de Olimpiadă, în niciun caz, dar poate fi un bun punct de pornire pentru o viață activă.

Fotbal/Tenis/Volei/Baschet/Arte marțiale

După vârsta de cinci ani, copiilor le este mult mai ușor să se concentreze și să asculte instrucțiunile, asta pe lângă faptul că aptitudinile lor fizice sunt mai dezvoltate.

Este perioada perfectă pentru sporturile de echipă, de pe urma cărora învață despre competiție, susținere și încredere, sau alte sporturi ce necesită îndrumare din partea unui instructor.

Totodată, este perioada experimentelor, în care testează mai multe sporturi și își dă seama de care se simte mai atras.

Șah

Da, nu este o activitate fizică propriu-zisă, dar este un sport al minții care îl poate ajuta enorm pe copil. Sunt studii care au demonstrat impactul pozitiv pe care îl are șahul asupra unui copil: o minte ageră, o capacitate mai bună de a găsi rapid soluții, abordări creative pentru diferite probleme.

Vârsta de șapte, opt ani este ideală pentru învățarea tainelor șahului, dar bineînțeles că jocul poate începe mai devreme, mai ales dacă cel mic este interesat de el.

Competiția

După zece ani, copilul înțelege mai bine ce înseamnă responsabilitatea, spiritul de echipă, strategia de joc, așa că este pregătit pentru competiții, fie că sunt meciuri de fotbal, de tenis, campionate de karate sau curse de înot.

Nu uita însă că este la vârsta la care testează lucruri: luna aceasta poate fi interesat de tenis, dar peste trei luni s-ar putea să îți spună că vrea la fotbal.

Monitorizează-i interesul pentru o anumită activitate și susține-l de fiecare dată pentru a progresa.

Foto: www.pixabay.com

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.