LAVINIA PETREA – PREZENTATOARE PROTV ȘI DE 3 X WOW MOM

Lavinia Petrea este prezentatoare Știrilor ProTV de dimineață. Este jurnalist și WoW MoM. WoW MoM de Mathias și Klara. Și, în curând, va aduce pe lume și cel de-al treilea copil. Cum reușește? Ei bine, cu multă răbdare, calm și dragoste infinită.

Am aflat de la ea ce o sperie cu adevărat, dar și ce sfaturi are pentru cei trei copii.

Cine este Lavinia Petrea? În afară de prezentatoarea știrilor ProTv!

Sunt o persoană destul de timidă care evită să fie în centrul atenției, care preferă lucrurile simple, timpul petrecut cu familia și prietenii apropiați.

Îți amintești ziua în care ai aflat că vei fi mamă pentru prima dată?

Nu cred că ai cum sa uiți un asemenea moment. Pluteam. A fost o combinație de emoții, gânduri, sentimente și senzații fizice unice. Viața nouă din mine mi-a dat atâția fiori și sentimente copleșitoare încât a trebuit să mă resetez. Îmi doream foarte mult să am copii dar momentul acela m-a luat prin surprindere pentru că nu credeam că mi se va întâmpla atunci.

Un breaking news sau o dispută între cei mici? Ce e mai greu de manageriat?

De câteva minute stau și îmi imaginez aceste două situații :)). Nu le pot compara deloc. La un breaking news mi se activează instant tot, și dacă, să zicem, m-ar durea ceva, în momentul acela – trece, iar ceea ce am eu de făcut devine cel mai important lucru. Când se mai ceartă Klara și Mathias pe o jucărie, în pricipiu îi las să-și rezolve singuri disputa. Le vorbesc destul de mult despre aceste momente dar când sunt calmi. Le explic cât de important este să împartă lucrurile, să își aștepte rândul atunci cumva celălalt a luat primul o jucărie. Mi-am dat seama că atunci când se ceartă pe ceva, ei descarcă alte energii atunci, iar supărările lor sunt altele. Încerc să îmi dau seama care sunt acestea ca să le pot oferi alternativa de care au de fapt nevoie.

Ești la a treia sarcină! Asemănări și deosebiri între ele.

La sarcina cu Mathias nu am avut stări de rău deloc, dar din luna a șasea au început să mi se umfle foarte tare picioarele și să rețin apă. Chiar a trebuit să trec de la numărul 37 la pantofi la 39… mă panicasem că o să rămână așa. După ce am născut, lucrurile au revenit însă la normal și chiar m-am recuperat din toate punctele de vedere mai repede decât mă așteptam. La sarcina cu Klara și la cea de acum mi-a fost foarte rău în primele luni. Am avut stări de vomă, dureri puternice de cap și o stare emoțională delicată. Din luna a patra însă am fost bine, au trecut toate și m-am putut bucura în principiu de tot ce făceam și înainte. Nu pot să zic că mă menajez, deși am dureri de spate. Car plase dacă e nevoie, îi ridic pe copiii, îi port în brațe.

Lavinia Petrea - prezentatoare ProTV și de 3 X WoW MoM

Sursa foto: Arhivă personală

Cum credeai că vei fi ca părinte și cum este rolul acesta în realitate? Sunt lucruri pe care erai sigură că le vei face sau că nu le vei face?

Credeam că nu o să știu ce trebuie să fac. De la schimbatul și îmbăiatul copilului până la interacțiunea cu el. Am fost surprinsă să constat că din momentul în care l-am ținut pe Mathias în brațe totul a venit firesc. Diferite sunt sentimentele și emoțiile. Sunt atât de puternice și copleșitoare și autentice… până nu le trăiești, de fapt nu prea știi despre ce e vorba. Îmi este foarte greu în momentele în care ei au o problemă de sănătate pentru că am tendința de a mă îngrijora mai mult decât e cazul. La acest capitol am crezut că o să fiu mai relaxată, dar nu sunt. Încerc totuși să nu îi protejez excesiv. Nu îi îmbrac mai gros decat este cazul, îi las să se bălăcească în apă cât vor, nu îi forțez să mănânce dacă nu vor.

Cum ați ales numele copiilor? Au o poveste?

La primul copil eu am venit cu mai multe propuneri. Am studiat liste de nume de băieți, am întrebat colegele ce nume de băieți le plac. Când îi spunem soțului o variantă, nu zicea că-i rău, dar nici nu-l vedeam rezonând cu numele respectiv. Până într-o zi când i-am propus numele de Mathias. I s-a luminat fața și a zis DA. Așa îl chema și pe străbunicul său, dar nu știam asta în acel moment. Apoi, în timpul sarcinii cu Mathias, cred că eram prin luna a 5-a, Romi a venit lângă mine și mi-a spus, așa din senin, ”- Dacă o să avem într-o zi și o fetiță mi-ar plăcea să o cheme Klara! – Bine, așa o să fie!”, i-am răspuns. Și așa s-a și întâmplat. Acum numele Karin a venit tot la propunerea lui Romi, însă Mathias a fost cel care a decis. Noi nu eram încă hotărâți, dar Mathias ne-a auzit vorbind și a venit într-o dimineață cu o hârtie și un creion și mi-a spus: ”Mama, scrie aici numele lui Karin” – voia să-l vadă scris, așa cum îl vede pe al lui și pe al Klarei. Mathias îi spune bebelușei deja Karin, deci așa rămâne.

Găsești asemănări între copilăria ta și a celor doi copii?

Nu prea… spre deloc. Eu am crescut destul de multă vreme la țară, la bunicii mei și mi-au lipsit mult părinții. Veneau să mă vadă des, dar nu am stat cu ei cât aș fi avut nevoie. Așa erau vremurile atunci…. Mamele erau nevoite să se întoarcă repede la lucru, iar mama nu a vrut să mă ducă la creșă. Eu nu am vrut ca și copiii mei să simtă vreo clipă lipsa părinților. Mai mult de o noapte la două săptămâni nu îi las la părinții mei, deși cei mici îi iubesc enorm și ar sta fără probleme. Părinții mei însă vin foarte des la noi, sunt foarte implicați în creșterea nepoților și ne ajută mult. Uneori simt că e ca și cum recuperează acum tot ce nu au făcut cu noi, tot ce nu au putut să ne ofere nouă. Dar …. la modul general, copilăria copiilor din ziua de astăzi este cu mult diferită față de a noastră. Astăzi unii părinți “studiază” mult cum să își crească copiii! Nimic greșit! Dar să nu ducem însă acest lucru la extremă. Mi se pare că s-ar crea totuși un dezechilibru important în familie dacă încerci să-i impui copilului lucruri pe care tu nu le faci și nu le-ai făcut niciodată, ori care nu te caracterizează. Plus că, fiecare trebuie să-și urmeze propriul instinct și propriile convingeri. Susțin însă ideea că atunci când întâmpini probleme seriose de comportament cu copilul, spre exemplu, să ceri sfaturi avizate care să te ajute și să te învețe niște metode ca să depășiți momentul.

Cum încep diminețile tale alături de cei doi copii?

Pentru că am un program atipic să-i zicem, adică am dimineți în care plec la 4 de acasă, nu pot fi alături de ei tot timpul atunci când se trezesc. Ei mă văd însă la televizor și se bucură. Mă salută și îmi trimit diverse mesaje, iar eu îi văd în pozele trimise de soțul meu sau de mama. În restul dimineților, eu îi trezesc făcându-le lumină în cameră și pupându-i. Urmează momente de hârjoneală, apoi pregătirea pentru grădiniță: spălat, micul dejun, îmbrăcat și muuult pupat și îmbrățișat! Uneori Mathias e mai mârâit dimineața dacă nu s-a odihnit suficient și atunci trebuie să îi acord o atenție specială. Iubesc diminețile de weekend, chiar și pe cele în care eu lucrez, pentru că oricum la 10 jumătate sunt acasă. Micul dejun e mai degrabă bruch, și e lung, cu mult râs și răsfăț. Mathias și Klara mă ajută să pun masa.

Descrie-i pe cei mici în câteva cuvinte.

Deși sunt născuți în aceeași lună, noiembrie, Mathias pe 12 și Klara pe 10, sunt foarte diferiți. Mă fascinează amândoi în aceeași măsură. Mathias e calm, cald, își exprimă afecțiunea și își exteriorizează trăirile față de noi, Klara este foarte independentă, puternică și curajoasă dar delicată în același timp.

Ce admiri cel mai tare la soțul tău ca și tată?

Naturalețea și firescul cu care are grijă de copii și se implică în tot ce ține de ei, fără să își piardă din masculinitatea și farmecul cu care m-a cucerit. Și când se află în fața unei zile importante de muncă și pleacă îmbrăcat la patru ace, el iese pe ușă, cu doi copii mici, cu atâta calm și lejeritate, și îi duce la grădiniță.

Lavinia Petrea - prezentatoare ProTV și de 3 X WoW MoM

Sursa foto: Arhivă personală

Experiențe cu bonele. Una dintre cele mai mari provocări ale părinților este găsirea ajutorului potrivit pentru copii. Cine te-a ajutat și dacă ați avut bonă, cum ați găsit-o?

Pentru noi este o experiență frumoasă și surprinzătoare având în vedere că știu multe situații în care alte familii au avut experiențe groaznice care s-au lăsat cu plângeri la poliție și trimiteri în judecată. Am avut noroc că, printr-o întâmplare, Andreea Caranda, producătorul emisiunii ”Vorbește lumea” să mă audă că sunt în căutarea unei bone și mi-a spus că știe ea persoana potrivită. Și așa a fost. Am simțit din primul moment în care a intrat pe ușa că, Cristina, doamna care mă ajută cu copiii, este persoana potrivită. Este calmă, caldă, are o viață echilibrată, cu o familie frumoasă și vine cu plăcere la noi.

Citești bloguri sau cărți de parenting?

Nu. Am avut câteva tentative dar nu am fost convinsă. Prefer să învăț și să aflu lucruri direct de la persoane avizate, pe care le cunosc, în care am încredere și cu care rezonez, cum ar fi Angela Milar, educatoarea lui Mathias pe care o iubesc tare mult.

Educație. Stat sau privat și de ce?

Klara și Mathias merg la o grădiniță Montessori. Am ales-o pentru că aici, copiii sunt primiți și de la un an, singura condiție fiind să meargă, să fie pe picioarele lor și nu sunt tratați ca la creșă. Grupa mică este formată din copii între 1 și 3 ani, iar pentru cei mai mici este extraordinar să interacționeze și să învețe de la cei putin mai mari decât ei. Învață să fie independenți, să se îmbrace singuri, să se hrănească, să cunoască mediul în care trăiesc, să știe care sunt pericolele, să fie implicați în activitățile de zi cu zi ale familiei. Învață ce înseamnă respectul față de sine și cei din jur.

Vacanță cu cei doi copii sau fără?

Și una și alta. Dar mai multe zile cu ei și mai puține în doi. Oricât de mult mi-ar plăcea destinația nu rezist mai mult de câteva zile fără ei și decât să petrec zile triste și pline de dor într-un loc frumos, mai bine puține dar intense.

Cum reușești (dacă reușești) să te ții de activitățile tale – sport, pasiuni, momente zen?

În această perioadă chiar nu am mai făcut sport. Sincer, nu am mai avut energia necesară. Sper să mă mobilizez după ce nasc, mai ales că vreau să mă simt în formă să le pot face față celor trei J, iar eu am nevoie să mă simt bine în pielea mea.

Ce faci pentru sufletul tău?

În sufletul meu acum sunt copiii și soțul meu. Lucrurile pe care le fac pentru mine acum, mi se par mici. Le fac pentru că am nevoie și de ele ca să nu uit de mine, sau de faptul că sunt femeie și îmi place să mă simt frumoasă și pe interior, dar și pe exterior. Pentru sufletul meu de femeie, nu doar de mamă, caut timpul petrecut în doi cu soțul meu. Mai avem atâtea de povestit, de împărtășit și de experimentat. Știu că ne-am întâlnit la momentul potrivit pentru amândoi, însă regret că nu s-a întâmplat asta când eram mai tineri ca să avem cat mai mulți ani la dispoziție să ne bucurăm unul de celălalt.

Dacă ar fi să descrii viața ta într-un cuvânt care ar fi acela?

Așa cum am visat. ( nu e chiar un singur cuvânt 🙂 )

Care este super puterea ta?

Spiritul justițiar, spune soțul meu. 🙂

Ce faci când simți că o iei razna?

Nu prea mai ajung în astfel de situații, dar când simt că ajung aproape de o limită, mă retrag puțin, să fiu eu cu mine. Trag aer în piept și zic “stop”.

Ce te sperie cu adevărat?

Boala.

Dacă ar trebui să le dai un singur sfat copiilor tăi, care ar fi acela?

Fii om bun! Asta le zic în fiecare zi.

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.