Planificarea zborului: ce trebuie să știi atunci când călătorești cu un bebeluș

planificarea zborului

Primul zbor al bebelușului tău este un moment aproape la fel de emoționant și solicitant ca botezul sau prima vizită a lui Moș Crăciun. Un moment care ar putea ieși dezastruos, dacă stăm să ne gândim la toate acele zboruri în care bebelușii au plâns ore în șir, în timp ce părinții se uitau, jenați și lipsiți de idei, la pasagerii din jurul lor.

Însă frica de un zbor cu bebelușul nu ar trebui să te împiedice să călătorești, pentru că, dacă te organizezi din timp și ții cont de niște trucuri, sunt șanse mari ca totul să decurgă fără nici cea mai mică problemă.

Alege cel mai bun zbor.

De regulă, cel mai bun zbor e cel mai ieftin, dar atunci când ecuația implică și un bebeluș, lucrurile se schimbă. Înainte să te lași ispitită de o ofertă, verifică dacă e zbor direct sau nu. Nu prea e fun să pierzi ore prețioase în aeroport, în timpul unei escale, cu un bebeluș, așa că mai degrabă plătești mai mult și zbori direct.

Apoi, gândește-te la durata zborului. E dificil să menții atenția unui bebeluș pentru mult timp, ca să nu mai vorbim de faptul că este obositor, așa că n-ar strica să alegi, măcar pentru început, destinații aflate la două, trei ore de zbor distanță.

Ține cont și de programul bebelușului.

Care sunt orele în care doarme? Când mănâncă? Ce îl obosește atât de tare încât să adoarmă instant? Poți alege orele de zbor și în funcție de asta. Și te poți organiza cu gustări și jucării pentru momentele în care cel mic se va trezi și va fi plin de energie.

Folosește un port-bebe.

Un marsupiu sau un wrap se poate dovedi o alegere excelentă atunci când zbori cu bebelușul, pentru că ai mobilitate atât la securitate (dacă alegi un port-bebe fără metal), cât și în avion, fiindu-ți mai simplu și să îți prinzi centura.

Echipează-te cu un bagaj de cabină consistent.

Evident, înainte de toate, citește toate regulile companiei aeriene cu care zbori privind lucrurile bebelușului. Cele mai multe îți oferă beneficii semnificative: transportul gratuit al căruciorului  (care poate fi adus până ajungi la treptele avionului, urmând apoi să fie transportat la cală), un bagaj suplimentar gratuit (greutatea este de regulă mai mică de 10 kilograme), îmbarcare prioritară, mâncare și băuturi preambalate permise și la controlul de securitate.

Apoi, asigură-te că ai toate cele necesare pentru cel mic: scutece de schimb, șervețele, haine de schimb (atât pentru tine, cât și pentru el, în caz că se produc incidente la bordul navei și cineva ajunge cu hainele pătate), suzete, jucării sau cărticele.

Protejează-i urechile bebelușului.

E foarte important acest aspect, pentru că din cauza modificărilor de presiune, ni se înfundă tuturor urechile, dar cel mic nu știe acest lucru și senzația poate fi una groaznică și chiar dureroasă pentru el. Acesta este, de altfel, și unul dintre motivele principale ale tantrumurilor din avion.

Oferă-i apă sau alt lichid, pentru că în acest fel va înghite mai des (ceea ce ajută Trompa lui Eustache să se deschidă), sau dă-i suzeta. Dacă e mai mare și poate face acest lucru, pune-l să caște – un alt truc de ajutor când presiunea își face de cap cu urechile sale.

De ajutor sunt și spray-urile nazale, care ajută la desfundarea urechii și a căilor nazale.

Nu uita de actele bebelușului.

Sunt multe companii aeriene care solicită un document, pentru că, de regulă, un bebeluș trebuie să aibă cel puțin 14 zile pentru a zbura (pragul poate varia de la o companie la alta). Bebelușul va avea nevoie de pașaport, iar dacă acesta călătorește cu un singur părinte, ar fi bine să existe un acord scris din partea celuilalt părinte privind efectuarea călătoriei de către minor.

Un research amănunțit privind politica de frontieră a destinației nu ar strica nici în acest caz.

Vino din timp la aeroport.

Deși îmbarcarea prioritară e asigurată atunci când călătorești cu un copil, ar fi bine să ajungi mai devreme la aeroport ca să îți faci check-in-ul (chiar dacă îl faci online, e posibil să vrea să vadă și actele bebelușului, pentru a se asigura că depășește pragul admis pentru zbor). De asemenea pot fi cozi sau proceduri care durează, așa că ar fi bine să îți iei o marjă mai mare.

Foto: Paul Hanaoka/Unsplash

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.