25 de lucruri pe care nu le ştiai despre Crăciun

Având în vedere că sărbătorile sunt aproape și am intrat deja în febra pregătirilor, vă propun să aflați câte ceva despre Crăciun, colinde, masa tradițională și Moș Crăciun – copiilor sigur le vor plãcea.

1. Americanii au calculat că Moș Crăciun ar trebui sa viziteze 822 de case pe secundă pentru a putea împărți cadouri pentru toată lumea, iar pentru a face acest lucru el ar trebui să se deplaseze cu o viteză de 1046 km/s. Însă pentru a ajunge la toți copiii, Moș Crăciun trebuie să lucreze timp de 31 de ore datorită diferențelor de fus orar și a rotației Pământului în jurul Soarelui.

2. În anul 1882 a fost împodobit pentru prima dată un pom de Crăciun cu lumini electrice. Până atunci se obișnuia ca pe ramuri să fie așezate lumânări sau felinare, însă Edward Johnson, un prieten și colaborator al lui Thomas Edison (cel care a inventat becul cu filament) a făcut o instalație formată din 80 de becuri roșii, albe și albastre legate pe același fir.

3. În fiecare an, pomul de Crăciun din Piața Trafalgar din Londra este un cadou din partea Norvegiei cu scopul de a comemora ajutorul britanic acordat acestora în cel De-al Doilea Război Mondial.

4. Cel mai înalt om de zăpadă construit vreodată măsoară 37,21 de metri înălțime, conform guinessworldrecords.com. La construcția lui au lucrat timp de o lună localnicii din Bethel, Maine (Statele Unite ale Americii) și din orașele vecine. Omul de zăpadă este de fapt o femeie și poartă numele de Olympia (Olympia Snow-Woman) și are ochii din ghirlande uriașe, genele din bețe de schi și buzele din roți pictate în roșu. Omul de zăpadă are mâinile făcute din arbori de pin și nasul din morcov de circa 2,5 metri. Olympia poartă o pălărie uriașă și o eșarfă lungă, ambele de culoare roșie.

5. În lumea creștină, Crăciunul a fost sărbătorit pentru prima oară la Roma în anii 330, iar primul brad a fost împodobit în 1501 la Riga. Se spune să Martin Luther este primul om care a avut în casă un brad împodobit.

6. În România, a devenit o tradiție de Crăciun vizionarea filmului “Singur acasă”. Acesta este la a zecea difuzare în 11 ani și a strâns în fața televizoarelor milioane de români. În vârful de audientă, peste trei milioane de români se uitau la filmul cu Macaulay Culkin.


25 de lucruri pe care nu le ştiai despre Crăciun

7. În tradiția românească, se spune că în noaptea de Crăciun se deschide cerul, dar nu-l văd decât cei buni.

8. La Rio de Janeiro a fost aprins pe apă un brad cu o structură gigant din metal dur de 85 de metri, iar clopoțeii, îngerii și candelele cu fost construite din peste trei milioane de beculețe. În 1991, bradul de Crăciun construit din beculețe în Gubbio, Italia, a fost inclus în Guiness Book pentru că avea o înălțime de 750 de metri și o lățime la bază de circa 450 de metri.

9. Franklin Pierce a fost primul președinte care a împodobit un brad de Crăciun la Casa Albă.

10. În fiecare an, în Europa sunt crescuți aproape 60 de milioane de brazi pentru Crăciun. (nu mai spunem cati sunt tãiati 🙁 ).

11. Paul McCartney câștigă aproape o jumătate de milion de dolari în fiecare an din difuzarea cântecului său de Crăciun pe care mulți critici îl consideră drept cel mai prost cântec al lui.

12. Colindul “Jingle Bells” a fost inițial un cântec specific Zilei Recunoștiinței.

13. În Japonia, o companie de tip fast food a lansat o campanie pentru a-i convinge pe japonezi că puiul prăjit este mâncarea tradițională de Crăciun, iar în prezent aceștia trebuie să își facă rezervare cu câteva luni înainte pentru a beneficia de pui prăjit la masa de Crăciun.

14. Inițial Moș Crăciun purta culorile alb, albastru și verde, însă în 1930, compania Coca Cola l-a înfățișat pe acesta purtând un costum roșu. Moș Crăciun nu a avut întotdeauna barbă. Artistul și caricaturistul politic Thomas Nast a adăugat barba și figura rotofeie în paginile “Harper Weekly” în ultima parte a secolului XIX.

15. În fiecare an, poșta din America, Canada și din alte părți ale lumii sunt inundate cu scrisori de la copii adresate lui Moș Crăciun. Moș Crăciun are un cod poștal real, H0H 0H0.

16. Conform unor date furnizate de Facebook, săptămâna dinaintea Crăciunului este cea mai favorabilă perioadă în care se despart cuplurile.

17. În perioada Crăciunului se vând circa 28 de seturi LEGO în fiecare secundă.

18. În lume există două insule numite Christmas (Crăciun), Insula Christmas, fosta Kiritimati în Oceanul Pacific și Insula Christmas în Oceanul Indian.

19. Masa tradițională de Crăciun în Armenia este formată din pește prăjit, salată și spanac.

3 in 1. Sucuri in 3 culori si o reteta de supa crema de telina.

20. În Elvetia copiii ajutaţi de părinţi se înarmează cu ustensile specializate şi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme. Similar cu dovleacul de Halloween, în ridichea împodobită micuţii elveţieni pun o lumânare şi poartă ridichea ca pe o făclie ori o agaţă ca pe un lampion.

21. În Germania, ”Christklots” reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, care, conform tradiţiei, se crede că ar apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului.

22. În Suedia, moşul are o înfăţişare diferită: el este reprezentat ca un pitic îmbrăcat în roşu, cu barbă albă, mare amator de orez cu lapte, tradiţionala mâncare suedeză de Crăciun. La începuturi, ornamentele pentru brad erau făcute din lemn vopsit, înfăţişând animale şi feţe de copii. Suedezii descoperă surprizele de Crăciun într-un sac îngropat adânc în zăpadă.

23. În Moldova, femeile coc în ajun bucăţi de aluat, modelat în formă colăcel, un opt incomplet. Bucăţile de pâine sunt agăţate pe perete, lângă icoane, unde rămân până la echinocţiul de primăvară, în 23 martie. Colăcelul copt în Ajunul Crăciunului este luat apoi de bărbatul casei când iese la arat. După ce prima brazdă este trasată, bărbatul rupe Crăciunelul în trei bucăţi, dintre care una o pune sub brazdă. O altă bucată o dă animalelor din gospodărie, iar pe cea de-a treia o mănâncă el.

24. În Republica Cehă masa de Crăciun este alcătuită din supă de pește, ouă și crap. Numărul de persoane de la masă trebuie să fie par sau cel fără partener va muri anul viitor.

25. În 1836, Alabama a devenit primul stat din America care a declarat Crăciunul ca fiind o sărbătoare legală, iar Oklahoma a devenit ultimul stat care a făcut acest lucru în 1907.

#SãînceapãMagia

Autor: Alexandra Marcu.

#Craciun #facts #fun #Sarbatori