5 mituri despre nașterea prin cezariană

“Operația de cezariană îți lasă semne adânci pe corp” sau “Mamele care au născut prin cezariană nu au lapte”. Sunt doar câteva dintre miturile pe care le întâlnești la un simplu search pe net.

E important să te informezi și să știi exact ce este adevăr și minciună atunci când alegi cum îl aduci pe lume pe bebeluș.

Teoretic, cezariana este făcută atunci când există complicații în timpul travaliului. Însă, pentru multe dintre noi, este o alegere voluntară, și nu una medicală.

Așa că, dacă te-ai hotărât că cezariana este soluția cea mai bună pentru tine, iată câteva mituri false despre această operație.

Cezariana îți lasă semne inestetice pe corp

Total fals. Operația se face deasupra zonei pubiene. După vindecare, cicatricea va semăna mai mult cu o urmă de zgârietură. Va fi discrete și greu de observant. Stai liniștită, vei putea să porți în continuare costum de baie din două piese. Urma va fi acoperită de chilot.

Alăptatul e o provovare

Fals! Corpul mamei se pregătește pentru alăptat încă din săptămânile 17-18 de sarcină. Iar imediat după naștere producția de lapte este stimulată la maximum de către glandele mamare.

Indiferent că ai născut natural sau prin cezariană, poți alăpta fără griji. Sunt cazuri în care poate bebelușul nu acceptă sânul de la prima încercare. Dar nu are nicio legătură cu felul în care a fost adus pe lume.

E datoria ta să insiști până când copilul acceptă sânul.

Nașterea prin cezariană îi face rău copilului

Fals! Bebelușul nu este supus la nicio trauma atunci când este născut prin cezariană. Ba mai mult, el nu face niciun efort pentru a veni pe lume. Este scos în siguranță de către medic.

Dacă ai făcut cezariană, nu mai poți naște natural al doilea copil

Fals! Organismul este pregătit să nască natural în orice moment. Dacă sarcina nu prezintă complicații și toate analizele sunt perfecte, poți naște liniștită natural.

Studiile arată că mai multe riscuri sunt după cezariene multiple, decât după o cezariană urmată de o naștere naturală. Medicul cu siguranță te va sfătui care este opțiunea cea mai bună pentru tine.

Citește și 10 lucruri pe care nu le știai despre bebeluși.

Nasterea prin cezariană nu doare

Fals! Orice operație implică durere. Gândește-te că se face o incizie prin peretele abdominal și uter. Nu doare în momentul nașterii pentru că ești sub efectul anesteziei. Însă, cu siguranță vei resimți disconfort imediat ce efectul anasteziei trece. Nu e nimic de nesuportat, nu te îngrijora.

Oricum, când ai bebelușul în brațe simți că plutești de fericire. Nu-ți mai stă gândul la durere.

Doctorul ginecolog este cel care te va îndruma să iei cele mai bune decizii pentru tine și copilul tău.