6 lucruri despre vinul Rosé, cu dragoste

6 lucruri despre rose, cu dragoste
6 lucruri despre rose, cu dragoste
6 lucruri despre rose, cu dragoste
6 lucruri despre rose, cu dragoste

Sa bei seara, dupa ce culci copiii un pahar de vin parfumat, alaturi de persoana iubita trebuie sa intre in job description categoric. Desi nu am fost niciodata o consumatoare de bauturi alcoolice, iata ca la 30 si’un pic de ani am invatat sa apreciez ca lucrurile/vinurile de foarte buna calitate/cu moderatie, pot face minuni 🙂 .

Asa am descoperit vinul rosé. E posibil sa fi coincis cu perioada in care a devenit un “must drink” al femeilor, dar nu ma deranjeaza neaparat coincidenta.

Eu am un rosé preferat (Rosé Segarcea – Tamaioasa Roza), greu de detronat, dar am acceptat cu placere invitatia la o degustare de vinuri organizata de Vincon la Mazilique Studio (superb acolo), la care au fost prezentate 2 vinuri: Rosé Verite si Rosé Far Niente.

A fost o incantare sa ascultam povestile somelierului si mi-a placut sa aflu mai multe despre acest vin care ma binedispune in fiecare seara.

  1. Culoarea roz sau nuantele de roz, care il fac atat de “sexy”, nu provin din amestecul de vin alb cu vin rosu, cum gresit se crede, ci din pastrarea cojilor de struguri in must, care coloreaza licoarea.

  2. Cu toate ca nebunia rose-ului ar fi inceput in Franta, in Provence, considerata de altfel capitala acestuia, vinul poate fi facut oriunde in lume.

  3. Desi stim despre vin ca devine mai bun cu “varsta”, rosé-ul este cel mai potrivit in primii doi ani de cand a fost imbuteliat.

  4. Culoarea acestuia variaza de la nuanta foitei de ceapa pana aproape de mov, caramiziu sau culoarea somonului.

  5. Este elegant, usor de asortat la aproape orice fel de mancare si servit rece, este minunat de consumat primavara si vara.

  6. Rosé-ul este apreciat deopotriva si de bautorii de vin alb si de cei de vin rosu, intrucat desi are multe din calitatile unui vin rosu, vara este mult mai soft si mai aromat decat cel alb.

Cu toate ca este inca in mare voga rosé-ul acum, se pare ca se pregateste scena pentru orange wine. Fara nicio legatura cu portocalele, aparut dintr-o intamplare cand strugurii au fost lasati sa fermenteze cu coaja mai mult timp, este un vin alb, dar cu tratat ca un vin rosu :).

Ca va place albul, rosu sau rosé-ul, va doresc cel mai mare pahar de relaxare in fiecare seara.

Claudia S

#rose #somelier #vin