Afla cum te poate schimba maternitatea

Alexandra Hustiu este antreprenor. Conduce Brand & Build. O agentie care te ajuta sa-ti descoperi, sa creezi si sa cresti brand-ul la care ai visat.

Cel mai important brand pentru Alexandra? Brand-ul de mama si de femeie. Afla de la ea cum ajungi sa te definesti dupa ce ai devenit WoW MoM. Cum ajungi sa te cunosti mai bine, ce asteptari ai, dar si ce sertare ale vietii le inchizi pentru totdeauna. Totul din acest Guest Post.

Află cum te poate schimba maternitatea

Sursa foto: Arhiva personala


”Sunt mama. Sa fie 2 ani si patru luni de acum. Pe mine, personal, rolul acesta m-a asezat foarte mult ca femeie,  dar si ca om. Nu stiu daca e termenul politically correct, insa asa simt, ca m-a “asezat”.


Cand vreau, de multe ori, sa vad diferenta intre cine am fost si cine sunt,  dau scroll pe contul de Instagram si o vad: efectiv suntem doua persoane diferite.


Desi am aceleasi visuri, in care cred cu tarie in continuare, si pe care le construiesc cu calm si perseverenta, in ritmul meu, nu mai sunt competitiva (atribut, din pacate, pur masculin), nu ma mai raportez la ceilalti, nu ma mai intereseaza cine ma place, nu mai fac nimic din lucrurile care “trebuie” ci doar pe cele care imi aduc implinire sufleteasca si sunt in acord cu fiinta mea;  nu mai las oamenii abuzivi, manipulativi sau oportunisti sa intre in spatiul meu personal.


Am invatat sa spun “Nu” proiectelor in care nu cred, care simt ca nu aduc valoare reala oamenilor si care nu coincid cu principiile mele de viata; mi-am clarificat valorile de viata, puternic morale, care, din pacate, m-au adus de multe ori in mare conflict cu mine si mai ales cu lumea din jur pentru ca societatea noastra  rareori le accepta, creand in jurul lor povesti paralele pentru a justifica ce nu cunoaste, si astazi ma ghidez dupa ele fara sa clipesc.


Mi-am descoperit instinctele materne de care acum sunt mandra si care pana acum mi-au dat mari batai de cap si pe care, la fel, le urmez without a blink of an eye,  intr-atat incat sa-mi pun puiul pe primul loc fara sa ma sacrific.


Am invatat sa cer ajutor si sa apreciez foarte mult oamenii care mi-au transmis un gand bun sau un sfat fara vreun interes, si nu uit nici o clipa oamenii care m-au ajutat in orice moment al vietii. La fel, fara nici un interes. Oamenii Binecuvantare.

Pe restul i-am introdus intr-un sertar pe care l-am inchis si l-am etichetat simplu si fara nici un resentiment, Oameni Lectie. Pe aceeasi eticheta am scris, cu litere mici,  “Pe aici nu se trece”.


Nu ma mai Vad prin Altii, ci doar prin Mine. Cu atat mai mult cu cat stiu ca ceilalti Vad in mine ce sunt Ei de fapt. Ma Vad cu o claritate a mintii extraordinara si, la fel, ii Vad si pe ceilalti, intr-atat incat sa nu mai cad in capcane.


Am ajuns la un nivel de selfawarness de care sunt mandra si pe care, acum, il folosesc sa imi construiesc un brand personal autentic.


Autenticitatea este ceea ce, cred eu, va fi cea care va construi Romania de maine. Desi e un trend, pentru noi toti cei care ne-am asumat-o realmente, nu doar ne laudam cu ea pe Facebook sau Instagram, e si un mare pas in evolutia personala si societala. Autocunoasterea iti da un sentiment puternic de Putere si Echilibru, si te pune in situatia sincera de a nu te mai trada pe tine, ca fiinta, pentru recompense materiale, ori pur exterioare – recunoastere, respectul celorlalti, etc.

Tot ce ai nevoie detii deja, dintotdeauna, in interior: Resurse reale, Self Respect, Credinta ca totul este posibil si Puterea sa iti urmezi Calea asa cum simti s-o faci, din interior, din fiinta ta.

E un proces lung sa te descoperi, si apoi, sa te asumi. Si poate dura ani de zile.


Dar nu este imposibil. Cu atat mai mult cu cat, noi, femeile din zilele noastre, suntem norocoase din multe puncte de vedere, inclusiv acesta: ca societatea noastra incepe sa accepte unicitatea, si implicit diversitatea.


Ma gandesc cateodata ce m-as fi facut fara masina de spalat rufe, cu uscare, care m-a salvat de corvoada numita “spalatul manual si calcatul rufelor lui bebe”; fara masina de spalat vase, care imi salveaza zilnic cel putin 30 de minute din viata. Si lista poate continua.

Insa ce ma bucura realmente cel mai mult este ca, spre deosebire de mamele noastre, putem alege sa fim noi insine, nu suntem obligate sa ne conformam. Putem alege Ce sa facem si sa o facem cu bucurie,  pasiune si implinire. Putem alege Cum sa traim.


Mi-e sincer tare greu sa imi imaginez cum e sa te mariti pentru ca “trebuie”, sa faci copii pentru ca “trebuie”, sa mergi la munca doar pentru ca “trebuie”.

Cat sacrificiu inutil. Ce viata risipita. Cata frustrare si nemultumire. Ce suflete chinuite. Si cata lipsa de autenticitate si tradare fata de sine.


Ca atare, astazi, admir orice femeie asumata, insa inteleg si ca a avut o sansa. Dar si ca si-a dat o sansa. Admir orice femeie care a inteles ca trebuie sa fie puternica pentru ea insasi, nu ca s-o demonstreze altora; care a inteles  sa fie un exemplu pozitiv pentru puiul / puii ei care ii vor calca pe urme, si,  va/vor deveni si el/ ei la randul lor, adulti responsabili, dar cel mai important, sanatosi mental.


Admir orice femeie care a inteles ca trebuie sa munceasca pentru Visurile ei, si cladeste, zi de zi, cu sarguinta, o lume mai buna pentru ea si pentru ziua de maine.

Sunt femei care au in spate un brand personal  puternic construit din Unicitate:  imi vine acum in minte Mihaela Radulescu; e una din  femeile asumate, a carui curaj si autenticitate nu inceteaza sa ma uimeasca:  si-a ridicat autenticitatea si feminitatea la rang de Stil de viata si le traieste cu adevarat. Si asta intr-o societate in care feminitatea este asociata cu (scuzati-mi expresia) preacurvia.

In Career Branding, care a devenit o adevarata materie in facultatile si scolile de bussines din SUA, valorile personale, trasaturile de caracter, stilurile de invatare si tot ceea ce reprezentam noi, ca structura umana psihologica, se numeste Core Self. Acest Core Self (care traieste autentic) va invata, de-a lungul experientei profesionale, niste skill-uri care-i vor servi in cariera profesionala.

Acest Core Self care are acum niste abilitati dezvoltate datorita lui Core Self, se numeste Skilled Self. Si pentru ca tuturor ne plac garantiile, vrem calitate si nu toti credem ca “tot ce zboara se mananca”, a aparut notiunea de Extended Self: acel Core Self care a dobandit niste abilitati (Skilled Self) pe care le poate dovedi prin artefacte (diplomele obtinute), recomandari, portofolii, etc.

Imagineaza-ti 3 cercuri concentrice, unul mai mare decat celalalt, care, impreuna,  construiesc brandul tau personal. Cu cat fiecare cerc este mai mare, cu atat brandul tau personal va deveni mai coerent si mai puternic.

Daca iti doresti sa iti construiesti un brand personal puternic, trebuie sa Te cunosti mai intai. Unicitatea (si autenticitatea) vor fi garantia ca brandul tau personal este real si va dainui si peste ani, pentru ca iti vei putea construi relatii autentice cu oamenii din jurul tau.

Iti va oferi cheia catre succes, fara ca tu sa faci nimic mai mult decat sa fii Tu, sa inveti continuu si sa muncesti.

Daca nu, vei fi mereu omul din spatele surprizelor neplacute: “Daca deja am o surpriza in ceea ce o/il priveste, oare ce alta surpriza ma mai asteapta?”