Melania Medeleanu – magie din suflet, cu suflet, pentru suflet

Sunt oameni care fac bine fără să ceară nimic în schimb. Sunt oameni buni, oameni ce-și pun sufletul pe tavă. Oameni care vindecă. Nu cu pastile. Cu vorbe, cu suflet, cu dăruire. Iar un astfel de om este Melania Medeleanu.

Împreună cu Vlad Voiculescu a realizat cea mai de succes campanie socială din România – MagicHome. A demonstrat că oamenii își pot da mâna pentru a salva.

Când viața îți șterge zâmbetul, boala te copleșește, holurile spitalelor devin prea strâmte, iar lacrimile te sufocă – apar oameni magici.

Am vorbit cu Melania despre miracole, solidaritate, momente grele, dar și ce o face pe ea fericită.

Cum a apărut ideea MagicHome? Ce a declanșat această nevoie?

Copiii din MagiCAMP vin adesea la tratament în spital. Îi vizităm  din când în când. Și inevitabil, atunci când îi vedem pe ei îi cunoaștem și pe părinții lor. E foarte ușor să-ți dai seama în ce condiții stau acești oameni în spital pe toată durata tratamentului.  Sigur, copilul e în centrul atenției, dar un copil bolnav are nevoie de părinți puternici. Din păcate, după ce stai zile sau săptămâni în șir pe un scaun, lângă patul copilului, dormi acolo, mănânci pe fugă, plângi pe ascuns, apare epuizarea.  Încercăm, prin MagicHOME, să le dăm acestor oameni o mână de ajutor, să le oferim un refugiu, la doi pași de IOB și Fundeni, unde să-și recapete puterile și să le fie în continuare alături puiului lor.

Ați reușit să strângeți banii în mai puțin de o lună. Ați sperat la o asemenea solidaritate?

Am sperat. Nu ne așteptam la dimensiunea aceasta a reacției oamenilor, dar speram din tot sufletul ca ei să înțeleagă cauza și să ne sprijine. Iar faptul că încă ne mai scriu  și ne mai întreabă în ce fel pot ajuta înseamnă enorm pentru noi. În continuare, cine vrea să ne ajute la MagicHOME poate trimite cuvântul MAGIC la 8844 și donează în acest fel 2 Euro lunar pentru cât timp vor dori.  De asemenea, pentru perioada următoare e foarte important formularul de 2% din impozitul pe venit pe care fiecare salariat îl poate direcționa către MagiCAMP, în caz contrar banii mergând către gaura neagră a bugetului de stat. Cine dorește poate descărca formularul de pe site-ul nostru, magicamp.ro

Ce urmează acum pentru MagicHome?

Avem toate planurile de arhitectură, materialele de construcție și o echipă extraordinară pusă pe treabă. Speram că cel târziu la începutul lui Aprilie să intre în casă primii părinți.

Sunt voluntari printre cei care lucrează la realizarea MagicHome? Mă refer la constructori, cei care vor realiza mobilierul, arhitecți etc.?

Echipa de arhitecti – Cosmin și Alina Dragomir de la A19 s-au ocupat voluntar de planurile de arhitectură,  Andreea Beșliu și Adela Pârvu asigură gratuit partea de design interior, MasterBUILD e prietenul nostru constructor fără de care nu știu cum ne-am descurca. Dincolo de acești oameni sunt însă și o mulțime de companii care au înțeles exact ce înseamnă MagicHOME și au vrut să contribuie, cu bani sau materiale: Kaufland, Ikea, Far-Est, Cersanit, Isopan, Etex Group, Weber, Holcim, Dormeo, Romfracht, VAG Paiment, Damilla, Raiffeisen Leasing,  Castel Distribution, Renovatio trading, Ariston Thermo, Saint Gobain, Asociația La Primul Bebe, Brenntag,  B&B Collection, Esperandza și mulți mulți alții  cărora le suntem recunoscători.

NU mai vorbesc despre persoane fizice – nu mi-ar ajunge 10 pagini să scriu numele lor.

Cum ți-ai dat seama că MagiCAMP trebuie să facă parte din viața ta?

Când te trezești dimineața și primul gând merge spre copiii de acolo iar seara, când ți se închid ochii ultimul gând e tot la ei și ce-ai putea face mai mult pentru ei e destul de ușor să-ți dai seama că ți-au acaparat toată viața și că acolo trebuie să fii.

Cum ați stabilit beneficiarii MagiCAMP? Dar voluntarii?

În ceea ce privește taberele MagiCAMP, contribuția medicilor oncologi este esențială. Ei sunt cei care ne recomandă copii într-o stare care să le permită să participe la activități. În ceea ce privește Connectiv CAMP (tabăra copiilor care au suferit arsuri) sau BlueCAMP (tabăra copiilor care au pierdut pe cineva drag), oricine cunoaște pe cineva în această situație ne poate scrie pe contact@magicamp.ro

Voluntarii sunt esențiali în proiectele noastre. În primul rand medicii și asistentele medicale, toți voluntari, fără de care taberele n-ar putea exista. Apoi oamenii ăștia minunați care își sacrifică din timpul lor fie să se joace cu copiii, fie să ne ajute la organizare. În scurt timp începem selecția voluntarilor pentru cele 12 serii de anul acesta – despre criteriile de selecție puteți afla mai multe pe site-ul nostru. Principala caracteristică: oameni buni😊

Ai momente când simți că toată durerea celor mici, a părinților lor te copleșește?

Da. Dar trebuie să accepți că sunt lucruri pe care le poți face și lucruri care sunt în mâinile Altcuiva. Altfel o iei razna.

Care au fost cele mai grele momente din cadrul MagiCamp?

Cel mai greu e când îți umpli sufletul de speranță și cazi de sus.  Nicu tocmai scăpase de cancer și ne bucuram cu toții pentru el. A murit de la un abces acum câteva zile. Nu ne-a venit să credem.

Lucrezi cu durerea la tot pasul. Cum reușești să o transformi în speranță și bucurie?

Prin toate activitățile din tabără, călărie, înot, parc de Aventură, dans, teatru, ne străduim să-i facem pe cei mici să uite de drama prin care trec sau au trecut. Iar pentru ei faptul că sunt acceptați așa cum sunt, cu toate cicatricile lor, că sunt atât de iubiți și de încurajați la fiecare pas înseamnă enorm – pot fi copii ca oricare alții, ceea ce, pentru o vreme, n-au mai apucat să fie.

De unde găsești resurse pentru a te implica în aceste proiecte magice?

De la cei mici, de la voluntari, de la medici, de la toți oamenii care se dăruiesc cu o generozitate pe care rar mi-a fost dat s-o văd și cu care mă contaminează în fiecare zi.

Ai studiat psihologia. Te ajută în proiectul MagiCamp?

Să înțelegi cum “funcționează” oamenii, ce îi motivează, ce-i descurajează, cum cresc ei și care le sunt nevoile poate fi foarte util, indiferent că vorbim despre echipă, voluntarii sau copiii de la MagiCAMP. Am studiat psihologia ca să mă înțeleg pe mine, fără să fi avut vreo clipă intenția de a profesa în acest domeniu. Deși noțiunile teoretice n-au prea rămas cu mine, revelațiile pe care le-am avut la momentul studiului m-au însoțit pentru restul vieții – în televiziune sau proiecte sociale.

Mai ai timp să te ocupi și de cursurile de comunicare?

Îmi fac. Îmi oferă o satisfacție foarte mare aceste cursuri, fie că vorbim despre dicție, public speaking sau media traininguri. Simt adesea că am în mâini mici diamante și am grijă să le șlefuiesc cu multă atenție și mult drag. Iar atunci când cineva îmi scrie despre o prezentare reușită sau despre faptul că se face acum mai bine înțeles și că vorbește mai clar , asta chiar mă motivează să merg mai departe. www.melania-medeleanu.ro pentru cei care vor să afle mai multe despre ce facem la cursuri.

Ce te face pe tine fericită?

Sunt o mulțime de lucruri care mă bucură: cel mai recent azi dimineață, când, cu o cană de cafea în mână, am stat minute în șir uitându-mă la un ghiocel care răsărise lângă trunchiul magnoliei din curte.  Mă bucură și lucruri mici și lucruri mari și încerc să păstrez cât mai mult bucuria asta. Pentru că știu că în momentul în care deschid știrile bucuria o să dispară și o să apară inevitabil frustrarea, atunci când voi citi declarația vreunui îmbuibat de la putere care crede că România e moșia lui și face ce vrea cu ea “pentru că poate”.

Ce urmează pentru Melania Medeleanu? Ce proiecte vor prinde viață?

E greu de spus. Sunt deja destule proiecte în desfășurare pe care îmi doresc să le stabilizez înainte de a începe altele noi.  Și totuși, nu pot să mă abțin😊 Școala de Comunicare – alături de cățiva prieteni pe care îi respect și-i admir – Marius Manole, Dragoș Bucurenci, Paul Olteanu, Alex Negrea e unul dintre acele planuri la care visam deja de multă vreme și mă bucur tare că în Februarie inaugurăm Școala. Ne găsiți pe toți pe khastalia.ro

Sunt lucruri pe care oamenii nu le știu despre tine?

Sper😊

#voluntarimagiccamp #copiibolnavidecancer #melaniamedeleanumagiccamp #magicamp #melaniamedeleanu #magichome #bolnavimagiccamp

 

Inscriere newsletter 

©2020 by www.wowmom.ro®