#MeToo poate fi și despre tine!

Circulă zilele acestea pe rețelele de socializare, pe internet și la televiziuni campania #MeToo. O reacție apărută după scandalul sexual de la Hollywood în care producătorul Harvey Weinstein este implicat.

Femeile povestesc despre propriile lor experiențe de hărțuire sexuală și abuz, folosind hashtagul #MeToo.

Or să fie întotdeauna două tabere când vine vorba despre acest fenomen. O să fie cei care vor spune: ‘’Doamne! Incredibil, nu se poate așa ceva!’’ Dar și cei care vor face ochii cât cepele și vor întreba: ‘’Auzi, dar cu ce era îmbrăcată!’’ Ca și cum ai avea o marea etichetă pe spate și ar scrie: ‘’E ok! Poți să mă violezi! Azi am hainele potrivite!’’

Iar astfel de campanii nu vor ține mult. Se vor pierde în zilele ce vor urma. Vor apărea alte probleme la orizont. Mâine poate va fi mai important să-ți cumperi o rochie nouă sau să discuți despre vreun serial.

Cele care nu vor uita sunt exact acelea care au suferit. Până nu treci prin așa ceva nu ai cum să știi ce înseamnă. Cele care au simțit scârbă, repulsie, atingeri grotești. Fetele care se vor trezi după zeci de ani că au aceleași coșmaruri, aceleași temeri. Femeile care se vor uita mereu peste umăr, ca nu cumva să se mai întâlnească cu vreun dezaxat.

Nicio armată de psihologi nu te vor ajuta să treci peste așa ceva. Cum ai putea spăla atingerile barbare ale unui individ bolnav?

Cum ai putea să uiți așa ceva? Tu ai putea?

Ți-ai putea continua viața nestingherită după ce un bărbat și-a strecurat mâna pe sub fustă în timp ce tu îl implorai să te lase în pace? Ai putea să uiți momentele în care îți doreai să mori doar pentru a putea înceta? Ai putea să uiți disperarea de a scăpa din ghearele unui astfel de coșmar?

Și, mai grav, cum ar fi să trebuiască să te mai întâlnești cu un astfel de individ? Să fie colegul de muncă, șeful sau vecinul de bloc? Să îi suporți privirile bolnave, pline de înțeles?

Bucură-te dacă nu ai trecut prin așa ceva!

Timpul nu poate să vindece astfel de răni. Nu ai cum să înghiți o pastilă și a doua zi să ieși din casă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

De câte ori nu ți s-a întâmplat, în autobuz sau metrou fiind, să simți cum cineva își trece mâna peste spatele tău sau îți atinge fundul? Ce ai simțit atunci? De câte ori nu ai fost abordată pe stradă de diverși ciudați cu tot felul de propuneri indecente? De câte ori nu ai avut un nod în gât în timp ce mergeai pe o stradă mai puțin luminată?

#MeToo este campania femeilor curajoase. Acelora care au trecut prin drama de a cunoaște demoni ai hărțuirii sexuale și fac mărturisiri șocante. Agresori care nu au fost pedepsiți, indivizi care încă fac rău. Și asta pentru că multe dintre femei nu au curajul să povestească ce li s-a întâmplat. Se tem să nu fie stigmatizate, arătate cu degetul.

Hai să luptăm împotriva acestui abuz!

#rusineabuzsexual #abuzurisexuale #femeiviolate #femeiabuzate #metoo #rusinesexuale #metoohollywood #metoocampanie #metooabuzsexual