Respectul se câştigă, nu se cere. Despre maniere

Încerc să mă prind dacă problemele în ţara asta apar din cauza lipsei bunelor maniere sau bunul simt dispare din cauza nivelului la care am ajuns.

Constat, din nefericire, în fiecare zi persoane cu din ce în ce mai puţină educaţie, cu comportament grobian la care de multe ori nu ştiu să reacţionez. Bine, nici nu cred că trebuie, însă mă şochează şi de curând chiar am trăit o experienţă atât de neplăcută cu un om ce pretindea a fi domn.

Întotdeauna am susţinut şi am simţit că respectul se câştigă, nu se cere. Respectul nu va sta niciodată în funcţie, meserie sau poziţia socială a unui om, însă poate fi câştigat prin înţelepciunea sa.

De aceea, ne respectăm părinţii, bunicii. Experienţa duce la înţelepciune şi înţelepciunea merită respect.

De asemenea cred că bunul simt se cultivă în timp… mult timp. Cam o viaţă aşa. De obicei, ce vezi, auzi, observi şi simţi îţi însuşeşti. Familia, prietenii şi anturajul în general te îmbracă cu anumite credinţe, pe care le porţi de cele mai multe ori în viaţă. “Suntem ceea ce facem în timpul liber” – îmi spune mereu cineva drag.

De aceea nu am cum să nu fiu atentă la ce transmit acasã copiilor mei. La ce le transmitem noi toţi care intrăm în contact cu e