Semnează și tu pentru o viață colorată cu sunet


Închide ochii, astupă-ți urechile! Ce simți? Ești stingher. Sunt aproape sigură. Ți-ai închipuit vreodată cum ar arăta viața pe întuneric? Cum ai păși dacă într-o zi ai avea ochii închiși cu un zăvor? Ce ai face dacă n-ai mai putea auzi? Dacă sunetul nu ți-ar mai fi prieten?

Un joc pentru tine, o realitate cruntă pentru 9.000 de persoane din România care suferă de surdocecitate. O combinație de deficiențe de auz și văz. O afecțiune vicleană, dureroasă. 3.000 dintre aceste persoane sunt copii. Micuți care nu au avut niciodată ocazia să-și audă părinții șoptindu-le cuvinte de leagăn. Copii ce își cunosc mamele doar prin atingere.

Pentru ei există o șansă. Un diagnostic timpuriu le mărește șansele să se integreze în societate. Să își descopere talente ascunse. Pentru ei, lumea trebuie să fie curcubeu și muzică.

Copiii cu surdocecitate au nevoie de atenție sporită, de o educație alternativă. Accesul la informație le este îngrădit dacă nu există interpreți de limbaj pentru nevoile lor. Au nevoie de ajutor pentru a fi independenți. Iar toate astea s-ar putea realiza dacă autoritățile ar redacta o lege care să-i ajute.

surdocecitate

Foto: Facebook Sense International Romania


Cum ar arăta viața ta dacă pentru o zi ai fi în tabăra lor? Ai reuși să ajungi de la pat până la baie fără să te împiedici? Ai putea să prepari micul dejun? Ai fi în stare să te îmbraci? Mai mult, ai putea să găsești haine potrivite pe…întuneric.

Cum ai știi ce să-i răspunzi vânzătoarei dacă nu ai auzi ce te întreabă? Cum ai putea afla răspunsuri la întrebări absolut simple?

Ai mai putea merge la serviciu? Cum ai știi pe ce drum să o apuci când totul ar fi în jurul tău negru și silențios?

Proiectul Sensabilitate aduce Carta albă a drepturilor persoanelor cu surdocecitate.  O campanie menită să te pună în pielea unei persoane cu astfel de nevoi speciale. Să-i înțelegi grijile, dorințele, fricile și temerile. Semnează și tu pentru o viață în culori, zâmbete și sunet a acestor oameni speciali.

#faravedere #boalaochi #deficienteauz #farasunet #boalaauz #deficientevaz #solutiisurdocecitate #surdocecitate #sensabilitate #copiicuprobleme