Terapia Kangaroo Care, o nouă șansă pentru bebelușii născuți prematur

În fiecare an, pe 17 noiembrie, sărbătorim Ziua Prematurității. Iar anul acesta primim vești bune. O nouă terapie îi poate ajuta pe cei născuți prea devreme să supraviețuiască.

Terapia Kangaroo Care îi poate salva pe bebelușii născuți prematur. Kangaroo Care înseamnă îngrijirea în stil cangur. Adică mamele pot ține bebelușii la piept și petrec tip cu ei piele pe piele. Atfel rata mortalității scade cu peste 40 de procente. Pentru ca această terapie să poată fi implementată, spitalele au nevoie de fotolii ergonomice.

Asociația Prematurilor va demara un amplu proiect de notoritate privind avantajele utilizării tehnicii “Kangaroo Care” în maternitățile din România, având în vedere că sunt foarte cunoscute beneficiile acesteia la nivel științific, emoțional dar și economic.

Terapia Kangaroo Care, o nouă șansă pentru bebelușii născuți prematur

Campania se numește #ImbraţisareaVindecă și are menirea de a atrage cât mai mulți reprezentanți ai unităților medicale din România, care să solicite Asociației Prematurilor sprijinul în acest demers, dar și comunitățile de părinți, bloggeri și reprezentanți mass media.

„Ne bucurăm tare mult că secția de neonatologie care tratează anual peste 800 copii veniți mai devreme pe lume a ales să implementeze în unitatea lor Kangoroo Care. Dorința noastră s-a întâlnit cu inititativa lor și așa s-a întâmplat „magia”.

Cu un gram de inițiativă și un munte bunăvoință, lucrurile se întâmplă și sperăm să ajungem cu acest proiect în cât mai multe unități spitalicești și terapia să fie „ȋmbrăţişată” cu succes de cadrele medicale din întrega țara.” Diana Gămulescu – Președinte Asociația Prematurilor

Terapia Kangaroo Care scade perioada de spitalizare cu până la 50%, îmbunătățește creșterea ponderală, stabilizează ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația, îmbunătățește nutriția, bebelușului, scade rata mortalității și este recunoscută și pentru beneficii la nivel psihologic. Studiile spun că bebelușii care au beneficiat de terapia Kangaroo Care și prezența părinților în îngrijirea prematurului pe perioada spitalizării,  au scoruri cognitive și lingvistice mai mari la vârsta de 5 ani.

Terapia Kangaroo Care, o nouă șansă pentru bebelușii născuți prematur

„Conectarea părinților cu copilul imediat după naștere este vitală pentru stabilirea unui contact emoțional și fizic, are efecte pozitive pe termen lung, contribuie la scăderea anxietății părinților, previne depresia post-partum, îi oferă o stare de siguranță bebeluşului”, Nina Sofian, Psiholog și Parenting Coach.

În România, 10% dintre nașterile anuale au loc înainte de termen, adică la fiecare 30 de minute, un copil vine mai repede pe lume.La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur!

14.9 milioane de bebeluși vin mai devreme pe lume, la nivel mondial, iar prematuritatea este o cauza majoră a mortalității infantile în întreagă lume, conform EFCNI

Contactul cu pielea părintelui este unul dintre cele mai importante lucruri în recuperarea bebelușului născut prematur. Prima dată când a fost folosit ca terapie a fost acum aproape 40 de ani (1979) în Bogota, Columbia, în secțiile neonatale care au avut un deficit de incubatoare.

#ziuaprematuritatii #terapieprematur #copiiprematur #kangaroocare #terapiebebelusiprematur #copiinascutiprematur