Trusoul pentru Botez. 9 lucruri pe care trebuie să le ai la tine

Botezul este fara doar si poate un moment intens pentru toata lumea implicata. Chiar daca parintii au un rol secundar in povestea din Biserica, trairile sunt speciale si unice.

Am botezat suficient de multi copii, cat sa pot afirma ca am trait momente foarte emotionante la fiecare dintre ei. Cred ca astfel de clipe merita toata atentia si implicarea din partea nasilor, carora li s-a dat o mare responsabilitate.


Experienta botezatului vine la pachet cu traditiile zonei din care face parte familia copilului. Pentru ca de cele mai multe ori sunt subiecte delicate, cred ca cel mai bine este sa se atinga acest subiect inaintea evenimentului pentru ca lucrurile sa se desfasoare fara momente tensionate de nicio parte.


La botezurile copiilor nostri, am evitat alte obiceiuri fata de cele pe care ni le-a comunicat duhovnicul nostru. Ne-am dorit un eveniment simplu, elegant si intim. Asa cum cred ca trebuie celebrat acest moment unic in viata copiilor.


Cand am gandit trusourile WoW pentru noul Concept Store, exact asa mi-am dorit sa arate. Simple, elegante, de calitate superioara si care sa spuna o poveste despre importanta momentului.


Cred ca timpul trece mult prea repede, pentru a nu pune accent pe fiecare clipa frumoasa asa cum este Botezul copilului, nasterea, iesirea din maternitate sau orice moment care aduce zambete si emotii in suflet.


In familie suntem obisnuiti sa aniversam ziua de nastere a copiilor. Sarbatorim de asemenea zilele de nume. La fel de importanta este si ziua botezului, considerata tot zi de nastere (dar in Biserica).

Pentru ca sunt o multime de pareri legate de ceea ce trebuie sa contina trusoul de Botez, am intocmit o lista inspirata din ceea ce solicita Biserica.

Desigur, cate bordeie, atatea obiceiuri, insa simplu este intotdeauna cel mai potrivit si elegant.


1. Certificatul de nastere al pruncului, de pe care se vor lua datele pentru intocmirea certificatului de Botez;


2. Lumanarea pentru nasi – semn al luminii lui Hristos. Lumanarea, pe care o aprinde preotul dupa scoaterea din apa a pruncului si pe care o tin nasii, arata lumina harului primit la Botez, dar si lumina faptelor bune, pe care cel botezat este chemat sa le implineasca.


3. Untdelemnul de masline – semn al milei lui Dumnezeu care se revarsa asupra celui ce se boteaza. Untdelemnul va fi binecuvantat de preot si folosit pentru ungerea copilului; apoi poate fi luat acasa pentru ungerea copilului dupa baie. Taina Mirungerii urmeaza imediat dupa botezul pruncului. Ungerea se face in semnul Sfintei Cruci, pecetluind toate simturile.


4. Panza Botezului (crasma/ panza de mir) – panza de culoare alba in care se primeste pruncul de catre nasi atunci cand se scoate din apa botezului. Panza alba in care este infasurat pruncul imediat dupa Botez, simbolizeaza haina luminoasa a sufletului, spalat de pacate, care a devenit de acum biserica sau locas a lui Dumnezeu.


5. Fasa (panglica de Botez) – cu care preotul stropeste fata celui ce se boteaza zicand: Indreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin! Aceasta reprezinta legatura dintre proaspatul botezat si Divinitate;


6. Paturica de invelit si un prosop mare, in care nasii il vor primi pe prunc imediat dupa Botez;


7. Prosopul cu care preotul se sterge dupa ce scoate pruncul din cristelnita. Sapunul nu este obligatoriu;


8. Un rand de haine noi pentru prunc, care simbolizeaza haina luminoasa in care este imbracat sufletul la Botez;


Daca iti doresti un trusou gata pregatit, gasesti la Mama Boutique cea mai eleganta colectie pentru Botez. Intr-o cutie alba, lucrata manual, cu multa grija si pasiune, se regasesc elementele necesare pentru bebelus: panza botezului, prosopul pentru bebe, cel pentru preot, paturica pentru cel mic, sticluta de mir ( din sticla cu dop din sticla – suntem atente la detalii 🙂 ), fasa, body-ul si saculetul pentru sapun.


Trusou pentru botez
Trusou pentru botez
trusou pentru botez

Pânza este de asemenea confecționată manual, decorată cu o dantelă fină. Fașa este disponibilă în trei variante de culori: albă, bleu sau roz. La fel ca și prosopul pentru bebeluș.

Înconjurarea mesei și a cristelniței de trei ori, în numele Sfintei Treimi, arată că începând de la Botez, viața oricărui creștin trebuie să aibă în centru Evanghelia (Cuvântul lui Dumnezeu) și Crucea, adică jertfa.

La slujbă, urmează citirile biblice: Apostolul și Evanghelia. În final, preotul taie câteva fire de păr de pe capul pruncului, în semnul Sfintei Cruci, simbolizând dăruirea totală a celui botezat lui Dumnezeu, ca și primul act de jertfă adusă lui Hristos, din partea copilului.

În cele din urmă, pruncul îmbrăcat în haină luminoasă este dus în faţa Sfântului Altar, unde preotul îl împărtăşeşte cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Astfel noul botezat primeşte deodată trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie.

Este frumos ca nașii să se spovedească înainte de Sf. Botez și să știe Crezul ( aproape pe dinafară :).

Să vă trăiască finuții!