Tips & tricks: cum îi calmezi tantrumurile copilului?

tantrumurile

Să fii mamă este o experiență minunată, dar asta nu înseamnă că o astfel de „misiune” este lipsită de provocări. Ba chiar dimpotrivă, ajungi să te confrunți cu niște situații dificil de gestionat, într-adevăr, dar nu imposibile.

Tantrumurile, care se manifestă cu precădere în intervalul 1-4 ani, se numără printre situațiile menționate mai sus. Pe scurt, tantrumurile sunt acele crize de plâns sau accese de furie care apar atunci când cel mic are niște nevoi sau dorințe pe care nu și le poate rezolva sau exprima. Sunt un vârtej de emoții și energie, care se manifestă puternic, durata acestora oscilând de la câteva minute la o jumătate de oră.

Tantrumurile nu sunt deloc plăcute, mai ales atunci când au loc în public, dar sunt o etapă specifică vârstei, așa că nu te îngrijora în privința lor mai mult decât e cazul. În plus, ai și câteva tips & tricks simple pentru calmarea tantrumurilor.

Prevenția tantrumurilor este primul pas.

Poate că nu vei reuși tot timpul să le previi, dar poți lucra la conexiunea pe care o ai cu copilul tău, ca el să îți poată comunica sau indica nevoile pe care le are fără să fie nevoie de drame.

Joacă-te pe cât posibil cu el și roagă-l să îți povestească de fiecare dată despre lucrurile care îi plac. Încurajează-l să vină la tine ori de câte ori are o problemă și explică-i că absolut totul se poate rezolva cu mult calm și răbdare.

De asemenea, fii atentă la situațiile în care comportamentul lui se schimbă (de exemplu, atunci când îi este foame sau este foarte obosit) și pregătește din timp terenul (o gustare delicioasă, o pauză de somn) pentru prevenirea crizei.

Vorbește-i pe un ton calm.

În cazul în care drama e inevitabilă, încearcă să nu-i alimentezi furia țipând și tu la el, pentru că va simți nevoia să intre într-o competiție cu tine. Pe cât de tare va striga el, pe atât de început și delicat ar trebui să încerci tu să îi explici că puteți discuta despre problema lui de îndată ce va coborî tonul, exact ca tine.

Nu îl cocoloși.

Nu sta lipită de el rugându-l să înceteze, nu îl lua în brațe dacă nu vrea și, mai ales, nu îi promite că îi vei cumpăra lucruri dacă nu mai plânge, pentru ca va folosi asta împotriva ta mai târziu.

În schimb, cu excepția situațiilor în care se apucă să lovească lucruri sau alte persoane, cel mai bine ar fi să îi acorzi spațiu și să îi lași câteva minute să se calmeze. Dacă va vedea că nu este nimeni care să îi alimenteze drama, se va liniști singur și va veni apoi la tine.

Creează o diversiune.

E o metodă ce funcționează în special în cazul copiilor mai micuți, a căror atenție poate fi distrasă mult mai ușor cu o jucărie, o carte, un obiect colorat sau strălucitor.

Când simți că e pe cale să îmceapă drama, ar fi perfect dacă ai avea la îndemână un obiect cu care să îi faci câteva jonglerii sau așa zise trucuri de magie. Va fi atât de captivat de spectacol încât va uita de problema care îl supărase.

După  intensitatea tantrumului scade, provoacă-l la o discuție.

De îndată ce plânsul și țipetele se domolesc, încearcă să afli de la cel mic ce a provocat acest acces de furie al lui. Și propune-i un joc sau un pact pentru data viitoare când îl încearcă o astfel de criză: să numere până la 20, de exemplu, ca să se calmeze monstrulețul din interiorul său și să vorbească liniștit, să sară, să cânte, implică-i într-un soi de competiție a calmului.

La final, dacă reușește să își controleze furia și agitația, primește o recompensă simbolică: o îmbrățișare, o rundă furtunoasă de aplauze, o prăjitură pe care să i-o faci și la care te poate asista și exemplele pot continua.

Foto: pixabay.com

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.