Trusoul pentru Botez. 9 lucruri pe care trebuie să le ai la tine

Botezul este fără doar și poate un moment intens pentru toată lumea implicată. Chiar dacă părinții au un rol secundar în povestea din Biserică, trăirile sunt speciale și unice.

Am botezat suficient de mulți copii, cât să pot afirma că am trăit momente foarte emoționante la fiecare dintre ei. Cred că astfel de clipe merită toată atenția și implicarea din partea nașilor, cărora li s-a dat o mare responsabilitate.

Citește și GODMOTHER-ISH SAU DESPRE NĂȘIT

Experiența botezatului vine la pachet cu tradițiile zonei din care face parte familia copilului. Pentru că de cele mai multe ori sunt subiecte delicate, cred că cel mai bine este să se atingă acest subiect înaintea evenimentului pentru ca lucrurile să se desfășoare fără momente tensionate de nicio parte.

La botezurile copiilor noștri, am evitat alte obiceiuri față de cele pe care ni le-a comunicat duhovnicul nostru. Ne-am dorit un eveniment simplu, elegant și intim. Așa cum cred că trebuie celebrat acest moment unic în viața copiilor.

Când am gândit trusourile WoW pentru noul Concept Store, exact așa mi-am dorit să arate. Simple, elegante, de calitate superioară și care să spună o poveste despre importanța momentului.

Cred că timpul trece mult prea repede, pentru a nu pune accent pe fiecare clipă frumoasă așa cum este Botezul copilului, nașterea, ieșirea din maternitate sau orice moment care aduce zâmbete și emoții în suflet.

În familie suntem obișnuiți să aniversăm ziua de naștere a copiilor. Sărbătorim de asemenea zilele de nume. La fel de importantă este și ziua botezului, considerată tot zi de naștere (dar în Biserică).

Pentru că sunt o mulțime de păreri legate de ceea ce trebuie să conțină trusoul de Botez, am întocmit o listă inspirată din ceea ce solicită Biserica. Desigur, câte bordeie, atâtea obiceiuri, însă simplu este întotdeauna cel mai potrivit și elegant.

1. Certificatul de naștere al pruncului, de pe care se vor lua datele pentru întocmirea certificatului de Botez;

2. Lumânarea pentru nași – semn al luminii lui Hristos. Lumânarea, pe care o aprinde preotul după scoaterea din apă a pruncului și pe care o țin nașii, arată lumina harului primit la Botez, dar și lumina faptelor bune, pe care cel botezat este chemat să le împlinească.

3. Untdelemnul de măsline – semn al milei lui Dumnezeu care se revarsă asupra celui ce se botează. Untdelemnul va fi binecuvântat de preot și folosit pentru ungerea copilului; apoi poate fi luat acasă pentru ungerea copilului după baie. Taina Mirungerii urmează imediat după botezul pruncului. Ungerea se face în semnul Sfintei Cruci, pecetluind toate simțurile.

4. Pânza Botezului (crâșmă/ pânza de mir) – pânza de culoare albă în care se primește pruncul de către nași atunci când se scoate din apa botezului. Pânza albă în care este înfășurat pruncul imediat după Botez, simbolizează haina luminoasă a sufletului, spălat de păcate, care a devenit de acum biserică sau locaş a lui Dumnezeu.

5. Fașa (panglica de Botez) – cu care preotul stropeşte faţa celui ce se botează zicând: Îndreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfinţitu-te-ai, spălatu-te-ai, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin! Aceasta reprezintă legătura dintre proaspătul botezat și Divinitate;

6. Păturica de învelit și un prosop mare, în care nașii îl vor primi pe prunc imediat după Botez;

7. Prosopul cu care preotul se șterge după ce scoate pruncul din cristelniță. Săpunul nu este obligatoriu;

8. Un rând de haine noi pentru prunc, care simbolizează haina luminoasă în care este îmbrăcat sufletul la Botez;

Dacă îți dorești un trusou gata pregătit, găsești la Mama Boutique cea mai elegantă colecție pentru Botez. Într-o cutie albă, lucrată manual, cu multă grijă și pasiune, se regăsesc elementele necesare pentru bebeluș: pânza botezului, prosopul pentru bebe, cel pentru preot, păturica pentru cel mic, sticluța de mir ( din sticlă cu dop din sticlă – suntem atente la detalii 🙂 ), fașa, body-ul și săculețul pentru săpun.

Trusou pentru botez Trusou pentru botez trusou pentru botez

Pânza este de asemenea confecționată manual, decorată cu o dantelă fină. Fașa este disponibilă în trei variante de culori: albă, bleu sau roz. La fel ca și prosopul pentru bebeluș.

Înconjurarea mesei și a cristelniței de trei ori, în numele Sfintei Treimi, arată că începând de la Botez, viața oricărui creștin trebuie să aibă în centru Evanghelia (Cuvântul lui Dumnezeu) și Crucea, adică jertfa.

La slujbă, urmează citirile biblice: Apostolul și Evanghelia. În final, preotul taie câteva fire de păr de pe capul pruncului, în semnul Sfintei Cruci, simbolizând dăruirea totală a celui botezat lui Dumnezeu, ca și primul act de jertfă adusă lui Hristos, din partea copilului.

În cele din urmă, pruncul îmbrăcat în haină luminoasă este dus în faţa Sfântului Altar, unde preotul îl împărtăşeşte cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Astfel noul botezat primeşte deodată trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie.

Este frumos ca nașii să se spovedească înainte de Sf. Botez și să știe Crezul ( aproape pe dinafară :).

Să vă trăiască finuții!

 

Folosim cookies pe revista noastră pentru a-ți asigura o experiență wow!

Te rugăm să accepți. De asemenea, ai posibilitatea să refuzi, fără ca acest fapt să te împiedice să vizitezi site-ul nostru. În orice caz, e bine să citești Notificarea privind protecția datelor cu caracter personal din subsolul site-ului.