Actorul Paul Ipate: ”Sufletele părinților sunt dependente de copii”

Actorul Paul Ipate vorbește despre rolul cel mai important din viața sa – acela de tată. Îl știm din personajele din serial, din reclame sau emisiuni TV. Acum îl descoperim și pe tatăl Paul Ipate.

Actorul ne-a mărturisit ce îl face fericit, cum a reacționat când a aflat că va deveni tată. Ce sfaturi are pentru fata sa, dar și ce face pentru sufletul lui.

Îți amintești ziua în care ai aflat că vei fi tată? Care a fost prima replică?

Filmam un scurt metraj, am primit o poză cu testul de sarcină și n-am spus nimănui nimic, dar îmi aduc aminte că următoarele 3 duble au fost stricate din cauza mea pentru că am uitat replicile și nu am putut să mai scot niciun cuvânt.

Cum se împletește viața de actor cu cea de WoW DaD?

Repet în timp ce copiii sunt la școală, respectiv creșă. Și dacă am spectacol seara facem cu schimbul.

Cum credeai că vei fi ca părinte și cum este rolul acesta în realitate? Sunt lucruri pe care erai sigur că le vei face sau că nu le vei face?

Nu aveam niciun fel de reprezentare a mea în poziția de părinte, pentru că știu că realitatea e una, fantezia e alta. Am lăsat lucrurile să se întâmple. Pe lângă treaba asta, eu înaintea Zorei am devenit părinte pentru Achim treptat. Așa că am avut un mic training.

Ce ai învățat de la părinții tăi și vrei să afle și Zora?

Am învățat multe de la ai mei, dar știu că cel mai important lucru este ca piticii să crească într-un mediu unde domină iubirea și înțelegerea. Dacă ai bifat aceste două lucruri în familie, restul vin foarte ușor.

ACTORUL PAUL IPATE: ”SUFLETELE PĂRINȚILOR SUNT DEPENDENTE DE COPII”

Sursa foto: Arhivă personală

 

Cum încep diminețile tale alături de Zora și Achim?

Diminețile sunt haotice, pentru că trebuie să-i pregătim pentru creșă și școală. Plus că noi suntem foarte obosiți și atunci, chiauni de somn, ne îmbrăcăm unul pe celălalt. Oricât de organizați încercăm să fim, tot se dă peste cap planul și apar diverse chestii care ne deturnează. Așa că respirăm după ce îi lăsăm pe ei.

Îi cânți seara înainte de culcare?

De fiecare dată când o culc îi cânt. Este o formă de meditație.

Experiențe cu bonele. Una dintre cele mai mari provocări ale părinților este găsirea ajutorului potrivit pentru copii. Cine te-a ajutat și dacă ați avut bonă, cum ați găsit-o?

Nu avem bonă și nu a fost niciodată o opțiune. Nu pentru că nu am fi de acord, ci pentru că am vrut să fim noi în primele luni, să trăim toate momentele alături de ea. Și suntem norocoși că avem mamele alături de noi, fără de care ne-am fi descurcat foarte greu. Și mamelor, dacă citiți acest interviu, vă mulțumesc pentru tot. Dacă nu ar fi fost ele, probabil că bona era soluția.

Citești bloguri sau cărți de parenting?

Da. Cred că e important să fim cât mai documentați, pentru că societatea s-a schimbat, copiii trăiesc alte timpuri decât am trăit noi și nu cred că merge să-i educăm doar cu ce am primit fiecare de la părinții noștri. Astăzi avem tone de informație la dispoziție, studii întregi făcute de diverși psihologi și oameni de știință. Nu zic că trebuie să luăm ad literam tot ce citim, dar putem să vedem ce funcționează. Educația a evoluat și copiii odată cu ea.

Educație. Stat sau privat și de ce? 

Noi am ales să îmbinăm lucrurile. Școala lui Achim este de stat, pentru că este o școală foarte bună. Creșa Zorei este privată pentru că nu aveam altă opțiune. Înainte de conceptul “stat/privat”, ne interesează calitatea și ce oferă școala.

Vacanță cu Zora și Achim sau fără?

Păstrăm echilibrul și aici, sau cel puțin încercăm. Ne place să facem vacanțe cu ei. Cred că este extrem de important în dezvoltarea copiilor  să călătorească de mici. Și din când în când plecăm doar noi doi ca să ne reîncărcăm bateriile.

Cum reușești (dacă reușești) să te ții de activitățile tale – sport, pasiuni, momente zen?

Am renunțat la multe lucruri, dar la care sper să revin după ce vor mai crește copiii puțin. Sportul a trecut pe ultimul plan, pasiunile le-am redus la teatru și film, iar momentele zen le-am transformat. Formele mele de meditație acum sunt altele: când o culc pe Zora, cand îi citesc lui Achim, când o hrănesc pe Zora, când am momentele de sinceritate cu Achim ș.a.m.d.

Actorul Paul Ipate: ''Sufletele părinților sunt dependente de copii''

Sursa foto: Arhivă Personală

 

Ce faci pentru sufletul tău?

Fiecare zi alături de familia mea îmi umple sufletul. Sufletele părinților sunt dependente de copii.

Dacă ar fi să descrii viața ta într-un cuvânt care ar fi acela?

Norocos.

Ai găsit sensul vieții? 

Nu. Și nici nu-l mai caut. La cât de ciudată e viața, sensul ei cred că e unul și mai ciudat. Trăiesc, iubesc și cam atât. Încerc să gust câte puțin din tot. Cred că fiecare trebuie să-și găseasca drumul și sensul. Noi ne dăm sensul, prin alegerile pe care le facem. Prin cum gândim, cum simțim…

Care este super puterea ta?

Adaptabilitatea.

Ce faci când simți că o iei razna?

Fumez o țigară, beau o bere, arunc o privire către copii și iubita mea, și o iau de la capăt.

Dacă ar trebui să îi dai un singur sfat copilului tău, care ar fi acela?

Să încerce tot în viață, sub deviza “Iubesc!”

#paulipatejojo #paulipatetata #paulipateprotv #actorulpaulipate #paulipa