Metoda skin to skin - beneficii pozitive asupra dezvoltarii creierului bebelusului

Contactul piele pe piele (skin to skin suna mult mai bine), sau metoda cangurului (kangaroo care), intre mama si copil, dar si intre tata si copil creste oxitocina si scade reactivitatea la stres.

In plus este o metoda fantastica de a experimenta si tatal conectarea cu bebelusul minute sau chiar ore intregi si ce beneficii minunate are pe termen lung pentru ambii.

 

In vreme ce toata lumea acorda prioritate distantarii sociale pentru a opri sau a incetini raspandirea coronavirusului, un nou studiu realizat de cercetatorii de la Florida Atlantic University demonstreaza ca atingerea si contactul mama-copil sunt esentiale pentru o reglare optima a neurodezvoltarii la inceputul copilariei.

Kangaroo Care, o metoda piele-piele, piept-piept de ingrijire a unui bebelus, in special a celui prematur, a fost asociata cu dezvoltarea neurofiziologica.

 

Aceasta metoda de ingrijire subliniaza importanta de a tine bebelusul gol sau partial imbracat pe pielea goala a unui parinte, de obicei a mamei. Noi cercetari arata ca utilizarea extinsa a Kangaroo Care poate beneficia in mod pozitiv sugarii pe termen lung si mamele lor in perioada post-partum. 

Studiul longitudinal randomizat, controlat, a investigat daca metoda skin to skin influenteaza markerii neuro-maturarii la sugarii sanatosi, pe termen lung.

In plus fata de modelele EEG ( electroenceafalograma) la sugari, cercetatorii au analizat oxitocina bazala - hormonul „alintat” - si reactivitatea cortizolului - hormonul „stresului” - la sugari si mame.

Oxitocina este considerata un hormon asociativ asociat cu ingrijirea si comportamentul afectiv, in timp ce reactivitatea cortizolului este implicata in sistemul de raspuns la stres.

Cercetatorii au comparat sase saptamani de Kangaroo Care cu ingrijirea standard (grupul de control) in primele trei luni de viata.

Pentru studiu, mamelor alocate grupului Kangaroo Care li s-a dat o bluza skin to skin si au fost invatate proceduri adecvate de catre un instructor certificat la vizita prenatala.

Mamelor li s-a cerut sa foloseasca Kangaroo Care, contact piele pe piele, piept pe piept cu bebelusul ei, timp de o ora pe zi sase saptamani si li s-au furnizat jurnale pentru a inregistra frecventa utilizarii Kangaroo Care.

Mamelor din grupul de control li s-au administrat perne si jurnale pentru hranirea sugarilor si li s-a cerut sa inregistreze hranirea sugarilor timp tot de sase saptamani.

Bebelusii au fost echipati cu o caciula Lycra pentru a masura activitatea EEG in timpul unei stari de avertizare linistita de durata a cinci minute la trei luni.

Oxitocina a fost masurata prin colectarea urinei materne si infantile, iar reactivitatea cortizolului infantil a fost masurata prin colectarea probelor de saliva pentru copii inainte si dupa un factor de stres usor.

Rezultatele studiului, publicate in revista Infant Behavior and Development, ofera dovezi ca fiziologia mamelor si a bebelusilor pe termen lung este influentata pozitiv de metoda skin to skin si utilizarea acesteia in perioada post-partum.

„Am vrut sa stim daca expunerea la stimularea tactila extinsa utilizand metoda Kangaroo Care ar creste oxitocina bazala periferica si ar suprima reactivitatea cortizolului la copiii din studiul nostru”, a spus Nancy Aaron Jones, dr., Autor principal, profesor asociat, si director al Laboratorului FAO WAVES Emotion din cadrul Departamentului de Psihologie din Colegiul de Stiinte Charles E. Schmidt al FAU si membru al Institutului FAU Brain (I-BRAIN). De asemenea, am vrut sa examinam daca Kangaroo Care creste nivelul de oxitocina la mame, ceea ce are implicatii importante pentru depresia post-partum"

Rezultatele au aratat ca zona frontala stanga a creierului sugarilor (implicata in abilitati de reglare cognitiva si emotionala de ordin superior) pare a fi stimulata din metoda Kangaroo Care.

 

In plus, diadele mamei/ sugarilor au prezentat oxitocina crescuta, impreuna cu scaderea reactivitatii la stres, sugerand ca abilitatile de reglare sunt determinate de ingrijirea pozitiva in copilarie.

 

Rezultatele studiului indica faptul ca metoda skin to skin ( Kangaroo Care) si folosirea ei cat mai des in perioada imediata nasterii pot influenta favorabil atat traiectoria neurodezvoltarii, cat si functionarea neurobiologica a sugarului.

Descoperirile acestea pe parcursul mai multor studii demonstreaza o legatura intre dimensiunile de sustinere a comportamentului matern de ingrijire materna si neurodezvoltarea emisferei stangi, cu caldura si sensibilitatea materne care prevad abilitati mai mari de reglementare si atasament sigur, a spus Jones.

„Copiii si mamele lor beneficiaza de experientele interactive pozitive inerente utilizarii frecvente a metodei skin to skin pe termen lung.”
 

Sursa: Florida Atlantic University

Source: Florida Atlantic University Media Contacts: Gisele Galoustian – Florida Atlantic University Image Source: The image is credited to Florida Atlantic University.

Original Research: Open access “Parent-Training with Kangaroo Care Impacts Infant Neurophysiological Development & Mother-Infant Neuroendocrine Activity”. Jillian S. Hardin, Nancy Aaron Jones, Krystal D. Mize, Melannie Platt. Infant Behavior and Development doi:10.1016/j.infbeh.2019.101416.